Hlavní obsah

Lékařská komora: Součková je pacientům nebezpečná

PRAHA

Představenstvo České lékařské komory chce od premiéra Vladimíra Špidly, aby odvolal ministryni zdravotnictví Marii Součkovou. Podle komory není schopna adekvátně řešit současnou hlubokou finanční krizi zdravotnictví.

Článek

"Zadluženost zdravotních pojišťoven vede k opožďování jejich plateb zdravotnickým zařízením, která se tak dostávají do druhotné platební neschopnosti a hrozí jim bankrot. Ministryně není schopna tuto situaci adekvátně řešit ani na úrovni pojišťoven, ani na úrovni vlády České republiky," uvádí se v prohlášení, jež obdržela ČTK.

Špidla o žádné schůzce neví

Dopis s výčtem výtek odešle komora Špidlovi v pondělí, do deseti dnů by se měla konat schůzka, jež je prý předběžně domluvena.

"Pan premiér nabídl prezidentu komory Davidu Rathovi dva termíny, ale jemu se žádný nehodil, a proto s ním v nejbližší době žádnou schůzku neplánuje," řekla ČTK mluvčí vlády Anna Veverková. Podle mluvčí se nebude premiér k žádosti komory zatím vyjadřovat a počká, až ho bude o svých požadavcích informovat.

Lékaři: ministryně je nebezpečná

Podle komory nepřipravila Součková žádné kroky k řešení dluhů nemocnic, a tak dál rostou, což ohrožuje kvalitu a dostupnost péče. Komora jí vytýká i to, že chce rušit soukromé praxe lékařů zaměstnaných v nemocnicích. Hrozí prý, že tisíce pacientů zůstanou bez lékaře.

Nesouhlasí ani s plánem ministryně omezit počty nemocnic na polovinu. "Navrhovaný rozsah považuje komora za naprostou destrukci sítě se všemi důsledky pro občany," varuje komora. Podle ní je postup ministryně pro občany nebezpečný.

"Naopak, moje kroky nejsou pro pacienty, potažmo občany, nebezpečné," řekla ČTK v reakci na prohlášení komory ministryně. Odmítla výtky komory, že chce zrušit polovinu nemocnic. "Je to omyl. Polovina ze dvou stovek akutních nemocnic se změní na zařízení následné péče, protože není tolik pacientů, kteří akutní péči potřebují. Nemocnice se nebudou zavírat, ale transformovat tak, abychom získali chybějící lůžka následné péče," upřesnila.

Reklama

Související témata:

Související články

Součková: Polovina nemocnic je zbytečná

V rámci reformy zdravotnictví, kterou chystá ministryně zdravotnictví Marie Součková má dojít ke dramatickému snížení nemocnic pro akutní péči. Z dnešních 202...

Návrhy Součkové narazily na odpor

Návrh ministryně zdravotnictví Marie Součkové (ČSSD) do tří až čtyř let zrušit polovinu nemocnic a ostatní převést na ošetřovatelství, zavést poplatky...

Výběr článků

Načítám