Hlavní obsah

Stačili jsme zachránit jen sebe a děti, vypráví žena v evakuačním centru

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Jičín

Desítky lidí našly z noci na čtvrtek záchranu v evakuačním středisku v tělocvičně Základní školy Jubilejní v Novém Jičíně. Někteří z evakuovaných neměli ani čas si pobrat oblečení pro sebe.

Foto: Aleš Honus, Právo

Žena ukazuje kam až vystoupala voda.

Článek

„Byla to rychlovka. I tu bundu mám půjčenou, aby mi nebyla zima,“ zmínila se žena, která zde i s dětmi našla azyl. Na rozkládacích lehátkách má momentálně svůj veškerý majetek.

Kačovi dům vytopený nemají, přesto do něj nemohou a neví co s nimi bude. V novojičínské části Žilina, bydleli v jednom z evakuovaných městských domů v ulici U jezu. „Nevím, co budeme dělat. Mezi sebranku do holobytu nechci,“ naříká Ilona Kačová, matka devíti dětí.

Kačovi museli svůj byt opustit ve spěchu. „Děcka už ležela. Nikdo nám nic neřekl, že se něco blíží. Jen pak přišli s tím, že už je tady voda, pojďte rychle pryč. Stihli jsme si vzít jen to, co jsme měli na sobě a holky mi vzaly občanku a šli jsme,“ popsala situaci ve středu večer. „Ale ani jsme tady nemohli spát, pořád jsem myslela na tu hrůzu.“

Nemají se kam vrátit

To, co Kačovi znali dosud jen z televize, zažili nyní na vlastní kůži. „Nic nemáme, stačili jsme zachránit jen sebe a děcka. Co s námi bude, snad nám pomůže město,“ říkala se slzami v očích Kačová. Její manžel pak dodal, že domů se vrátit asi nemohou. „Byl jsem se tam podívat s hasičem. Všichni říkají, že je velké nebezpečí, že se to sesune celé. Ta cesta a to, co je pod ní, pořád pracuje,“ naznačil.

Podle mluvčího novojičínské radnice Josefa Gabzdyla muselo v průběhu večera a noci do evakuačního centra více než 120 lidí. „Ne všichni jsou obyvatelé Nového Jičína, někteří pochází i z okolních obcí.“ Potvrdil, že velká část evakuovaných už ale ve čtvrtek odpoledne ve středisku nebyla.

„Mnoho lidí se vrátilo do svých domovů a začalo s uklízením,“ dodal a pokračoval: „Pro ty, co se nemají nebo nemohou kam vrátit, hledáme náhradní ubytování.“

Starosta Nového Jičína Ivan Týle ujistil, že středisko navíc zůstane otevřené i v následujících dnech. „Především proto, že podle předpovědí bude povodňové riziko až do pondělí.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám