Hlavní obsah

Velká voda zvolna opadá, počet životů, které vzala, však roste

Novinky, ČTK, jas, coe
Aktualizováno

Situace na severu Moravy, který ve středu večer zasáhla povodňová vlna, se začíná postupně stabilizovat. Na většině nejpostiženějších míst začala voda klesat, což umožnilo zprůjezdnit komunikace, případně začít odklízet škody, které živel způsobil. Počet obětí, které mají záplavy na svědomí, však narůstá a podle záchránářů zřejmě bude tento trend pokračovat s odklízením sutin okolo toků.

Článek

S bilancí jedenácti mrtvých se letošní záplavy řadí na třetí příčku nejtragičtějších povodní v dějinách Česka. [celá zpráva

Záchranáři se navíc obávají, že tento počet není konečný. Stále totiž zbývá velké množství míst, kde se mohou nacházet další oběti, jako například automobily, které vzala voda, a kde mohli lidé hledat dočasný úkryt před povodňovou vlnou. V současnosti se však žádná další osoba nepohřešuje.

Situace ještě není klidná

Meteorologové na Moravě a ve Slezsku očekávají další déšť, který může hladiny některých řek znovu zvednout.

Například v Jeseníku nad Odrou, kde při povodních zemřeli tři lidé, již voda klesla natolik, že ulice ve městě jsou již znovu průjezdné. S bilancí jedenácti mrtvých se letošní záplavy řadí na třetí příčku nejtragičtějších povodní v dějinách Česka. [celá zpráva]

"V tuto chvíli je pro nás prioritou odklidit nánosy a obec postupně vyčistit," informoval jesenický místostarosta Libor Macháč. "V současné době už ve většině domů voda není. Zůstává jen v těch, které jsou u hladiny toku. Hlavně že už je celá obec průjezdná," popsal situaci místostarosta. 

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Obyvatel Hodslavic na Novojičínsku odklízí následky povodně.

Pro obyvatele Jeseníku, kteří zůstali po záplavové vlně prakticky bez přístřeší, zřídila obec dvě krizová centra v obecním úřadě a mateřské škole. Těm, kteří odmítli evakuaci v člunech, začala po opadnutí vody rozvážet potraviny i další potřebné věci. Hasiči odčerpávají vodu ze zatopených domů a sklepů.

Situace se stabilizovala i v Žilině, místní části Nového Jičína. Lidé se pustili do odklízení následků povodňové vlny, která si v obci vyžádala dvě oběti. Policisté začali hlídat opuštěné domy, neboť se již objevili první náznaky rabování. Situaci neprospívají ani takzvaní "povodňoví turisté". [celá zpráva]

Foto: Aleš Honus, Právo

Žena ukazuje kam až vystoupala voda.

Meteorologové očekávají další déšť

Napětí a nervozitu v regionu zvyšuje fakt, že meteorologové předpověděli Moravě a Slezsku další déšť a bouřky. Ojediněle by mohlo spadnout až 40 milimetrů srážek. Hladiny řek se mohou ještě lokálně zvednout, povodňová situace by se ale už podstatně zhoršovat neměla.

Český hydrometeorologický ústav varoval před silnými bouřkami v Pardubickém a Jihomoravském kraji a také na Vysočině. Ojediněle se mohou bouřky objevit také na Blanensku.

Oběti povodní na střední a severní Moravě
Bernartice na Odrou (Novojičínsko):
- osmdesátiletá žena - osudným se jí stal zřejmě infarkt, záchranáři kvůli povodni přijeli pozdě.
Černotín (Přerovsko):
- u obce byl nalezen utonulý muž, podle svědka přecházel v noci přes most.
Jeseník nad Odrou (Novojičínsko) - čtyři oběti:
- v obci ve vlastním domě utonuli dva muži, dvaadevadesátileté ženě selhalo srdce při záchraně před vodou, jedna žena zemřela, protože záchranáře zdržela velká voda.
Kunín (Novojičínsko):
- zřejmě na srdeční infarkt zemřel sedmdesátiletý muž, záchranáři kvůli povodni nedorazili včas.
Nový Jičín - dvě oběti:
- v místní části Žilina utonula žena, záchranáři našli mrtvého muže u říčky Grasmanky v Novém Jičíně.
Valašské Meziříčí:
- zemřel pětačtyřicetiletý muž; dostal infarkt patrně poté, co viděl, že jeho vozidlo odnesla přívalová vlna.
Životice (Novojičínsko):
- v obci utonul šestačtyřicetiletý muž.

Na další vývoj počasí čekají v Krnově. "Opava je na hranici druhého stupně, večer (ve středu) se vylila jen za soutokem, kde nejsou domy. Pokud by hranici druhého stupně překročila Opavice, hrozí zaplavení okrajových částí města, kde jsme vzhledem k předpovídaným dešťům už dva dny připraveni evakuovat lidi," řekla starostka Krnova Renata Ramazanová. S napětím očekávají také vývoj na Odře v Ostravě-Svinově.

Foto: Pavel Karban, Právo

Hasiči vyprošťují odstavený autobus,který smetla voda.

Na Vsetínsku zůstává kvůli povodním uzavřena jedna silnice, a to v úseku Valašské Meziříčí, Krhová ve směru na Nový Jičín. Podle vsetínské policejní mluvčí Ludmily Brousilové je komunikace uzavřená v obou směrech. Objízdná trasa je vedena po silnici I/35 směrem na Rožnov pod Radhoštěm. "S uzavírkou je potřeba počítat dle předběžných informací až do pondělí," upozornila mluvčí.

Foto: Aleš Honus, Právo

Lidé v postižených obcích začali s úklidem.

Lidé dostanou vysoušeče

Hasiči se spolu s montéry snaží do postižených oblastí postupně obnovovat dodávky vody, plynu a elektřiny. Výpadky energií postihly hlavně lidi v Novém Jičíně-Žilině a v obcích Kunín, Životice u Nového Jičína a Šenov u Nového Jičína.

Foto: Pavel Karban, Právo

Některé domy voda zcela podemlela.

Podle ředitele moravskoslezských hasičů Zdeňka Nytry se tam, kde hrozí nebezpečí, že by se nepodařilo obnovit dodávky elektřiny, počítá s nasazením náhradních proudových zdrojů, aby minimálně škola a úřad v obci fungovaly. Do regionu již také míří vysoušeče, které budou lidem zapůjčovány.

Lidé, kteří se v důsledku záplav ocitli v hmotné nouzi, mohou od státu dostat jednorázový příspěvek až do výše téměř 47 tisíc korun.

V Moravskoslezském kraji bude v pátek zasahovat 200 vojáků z 1000 vládou vyčleněných. Právě tolik si jich kraj vyžádal na pomoc s odstraňováním povodňových škod. Pomáhat už od pátku budou v nejvíce postižené obci - Jeseníku nad Odrou.

Na zvýšený průtok Vltavy se připravuje Praha. V pátek se uzavřou protipovodňová vrata na Čertovce a uzavřeny budou také náplavky. V této souvislosti bude platit zákaz plavby před i za Prahou. Magistrát předpokládá, že Vltava dosáhne v pátek prvního povodňového stupně. [celá zpráva]

Povodně zastavily vlaky

České dráhy ve čtvrtek musely kvůli záplavám v oblasti střední Moravy uzavřít pět regionálních tratí. Neprůjezdný byl rovněž hlavní tah Praha-Brno-Ostrava, ten se však odpoledne podařilo želežničářům čístečně zprovoznit.

Škody, které velká voda na železnici způsobila, se vyšplhaly k 380 miliónům korun. Uvedl to mluvčí Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC) Pavel Halla.

Reklama

Výběr článků

Načítám