Hlavní obsah

Policie po povodních posiluje hlídky kvůli rabování

Právo, Novinky, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

Ve vytopených oblastech na severu Moravy se ve čtvrtek objevily náznaky rabování. Policisté proto již v postižených místech posílili hlídky. Při povodních na severu Moravy zasahuje od středečního večera také 700 profesionálních i dobrovolných hasičů. Právu to řekl náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR (HZS) Miloš Svoboda. Hasičům pomáhá také stovka policistů a čtyři desítky příslušníků celní správy.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Policisté posílili hlídky v oblastech postižených povodní, kde hrozí rabování.

Článek

"Zaznamenali jsme případ v městské části Žilina. Cizí člověk se tam pokusil vniknout do vytopeného a prázdného domu," řekl ČTK starosta Nového Jičína Ivan Týle. Radnice již proto posílila hlídky městské policie.

"Kvůli možnému rabování operuje v postižených oblastech také asi dvacet dvoučlenných hlídek,“ doplnil k bezpečnostním opatřením mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej.

Záplavy na severní a střední Moravě si podle oficiálních informací vyžádaly již deset obětí. Šest lidí se utopilo na Novojičínsku a Hranicku, další čtyři se nedočkali lékařské péče. Lékaři v novojičínské nemocnici ošetřili i hospitalizovali několik zraněných obyvatel zaplavených obcí.

Armáda je na cestě

V akci je zhruba sto jednotek hasičů, ke kterým se už včera večer přidalo 15 členů záchranného útvaru z Hlučína a dalších deset je na cestě. "Zatím stačí ty síly z postižených krajů, takže jsme hasiče z jiných nepovolávali,“ uvedl Svoboda.

Po dohodě s vládou hasiči také požádali o pomoc armádu, přičemž nejdříve by podle Svobody měli pomoci v postižených oblastech vojáci z armádní záchranné roty z Olomouce, kteří mají pro odstraňování škod důležitou těžkou techniku a jsou právě na podobné události speciálně vycvičeni.

"Už teď by mělo mířit do Bělotína (u Hranic) 20 vojáků z té olomoucké záchranné roty,“ upřesnil Svoboda.

Doplnil, že hasiči ze všech koutů země chystají na odstranění následků škod asi 1000 vysoušečů vody z postižených objektů.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Do boje se záplavami se zapojilo na sedm stovek profesionálních i dobrovolných hasičů.

Čeští hasiči už také obdrželi nabídky na humanitární pomoc ze zahraničí. "Konkrétně Švýcarsko nám nabídlo vysoušeče a Polsko jakoukoli pomoc. Zatím si ale vystačíme se svými silami sami, takže jsme jim poděkovali a diplomaticky tuto pomoc odmítli,“ sdělil Svoboda.

Svoboda však upozornil, že těžká práce zřejmě čeká hasiče i během čtvrtečního večera a noci. Kvůli špatným předpovědím počasí, podle kterých má silně pršet i ve čtvrtek, prý totiž hrozí lokální povodně hned v několika oblastech.

"Musíme počítat s Královehradeckým, Zlínským, Olomouckým a znovu s Moravskoslezským krajem, tam se předpokládá největší množství srážek v průběhu večera a noci. Nedá se samozřejmě vyloučit, že to znovu může zasáhnout už jednou postižená místa,“ podotkl Svoboda.

Dosavadní zásahy svých podřízených velmi chválí. V rámci integrovaného záchranného systému je podle něj v současnosti postaráno o všechny, kteří přišli o střechu nad hlavou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám