Hlavní obsah

Protržení hráze rybníka na Přerovsku hasiči zabránili

– Přerov • Aktualizováno
Novinky, Petr Nový

Souboj s časem svedli hasiči a odborníci na vodní díla na Přerovsku. Mezi obcemi Bělotín a Polom voda podemlela hráz místního rybníka a hrozilo protržení. V nejkritičtějším místě drželo vodu jen 30 cm zeminy. Hasičům se však průrvu podařilo utěsnit bariérou z pytlů.

Článek

Podle specialisty na stavbu a bezpečnost hrází Stanislava Žateckého jde o dočasné opatření, které by mělo odolat i další podobné přívalové vlně. "To by se hráz v této části ještě navýšila a upravil by se přeliv, aby nemohlo dojít k novému poškození hráze, jejímu protržení a ohrožení obce tímto vodním dílem," poznamenal Žatecký.

Podle mluvčí hasičů v Olomouckém kraji Vladimíry Hacsikové vytékající voda vymlela asi čtyři metry čtvereční hlíny a kamení z hráze. "V současné době 30 - 40 cm původní hráze drží veškerou vodu v rybníku,“ doplnila Hacsiková.

Pokud by se hráz protrhla, v ohrožení by byly stovky lidí v obci Polom. Starosta obce Václav Sládeček ČTK řekl, že lidé ve vesnici jsou připraveni na nejhorší. "Pokud to praskne, my nenaděláme nic. Budeme tu mít opět jedenapůlmetrovou vlnu. Může to být velké nebezpečí. Varovali jsme již obyvatele," poznamenal.

Hasiči jsou v případě nutnosti připraveni pomoci se záchrannou nejohroženějších lidí z vesnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám