Hlavní obsah

Těhotná žena, kterou odřízly povodně, šťastně porodila

Právo, Radim Kijonka, Pavel Karban
Ostrava

Hrůzostrašný zážitek má za sebou třiatřicetiletá Lenka Mužíková z Pohoře u Oder na Novojičínsku. Během středečního večera na ni přišly porodní bolesti. Na cestě do porodnice ji však zastavila povodeň. A i když to na chvíli vypadalo, že Mužíková porodí v autě, s pomocí hasičů se dostala i s manželem šťastně do porodnice, kde se jí za pár hodin narodil syn Šimon.

Foto: Pavel Karban, Právo

Lenka Mužíková a její syn Šimon jsou už v bezpečí novojičínské porodnice.

Článek

„Termín jsme měli až v sobotu, ale zničehonic mi kolem deváté odtekla plodová voda, a tak jsme se rozjeli. Když jsme přijeli do Kunína na křižovatku, tak jsme viděli, která bije,“ popsala trojnásobná matka noční „horor“. Všude prý byla jen voda. „Tak se manžel vrátil na kopeček ke škole a začali jsme to řešit.“

Mužíkovi volali několikrát záchranku a hasiče, ale od obou slyšeli to samé: Nemůžeme se k vám dostat. „Byli jsme nervózní jak čert, nakonec ale manžel v Kuníně našel zdravotní sestru a hned kousek od ní bydlí ještě porodní asistentka. Tak se s oběma domluvil, že by pomohly, kdyby bylo třeba,“ vysvětlila.

V tu chvíli už ale pro rodičku mířili hasiči. „Jeli jsme s houkačkou až do nemocnice. Všichni seděli vzadu na korbě a já byla v kabině,“ usmála se Mužíková s tím, že do novojičínské nemocnice dorazila někdy po 23. hodině.

A o necelých devět hodin později už křičel na světě její syn Šimon. „Váží 3,75 kilogramů a měří 50 centimetrů. Dítě i matka jsou v pořádku,“ ujistila mluvčí nemocnice Simona Součková.

Pro Mužíkovy to není první dítě, malý Šimon má doma sestřičku Michaelu a bratříčka Martina. „A už nikdy rodit nechci,“ smála se dnes po obědě maminka, která se až v nemocnici dozvěděla, že manžel byl připravený zvládnout porod sám v noci a v autě. „Řekl mi, že ho měla po telefonu navigovat porodní asistentka. Naštěstí se mi s tím svěřil až tady.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám