Hlavní obsah

Povodně mají už jedenáct obětí, na pomoc jede tisíc vojáků

• Aktualizováno
Právo, Novinky, alt, pno, jim, mhr, rav

Povodně na severní a ve střední Moravě si vyžádaly celkem jedenáct obětí. Poslední potvrzenou obětí je žena z Jeseníku nad Odrou, která zemřela na následky zdravotních komplikací poté, co se k ní kvůli velké vodě nemohli dostat záchranáři. Počet mrtvých však může ještě růst. Vláda ve čtvrtek schválila nasazení 1000 vojáků, kteří pomohou likvidovat následky živlu. Kabinet také uvolnil 54 miliónů korun.

Článek

Podle informací premiéra se pět lidí utopilo a další zemřeli, protože k nim včas nedorazila pomoc. V noci zemřeli tři lidé, ve čtvrtek ráno objevili záchranáři dalších šest těl. Desáté tělo bylo objeveno v Novém Jičíně. U jednoho seniora v Kuníně není jisté, zda zahnul v důsledku záplav, mohl zemřít už před povodní.

V souvislosti se zvýšenou hladinou vody zřejmě zahynul také vodák na Vltavě u Větřní na Českokrumlovsku. Na řece však v oněch místech nebyl vyhlášen ani první stupeň povodňové pohotovosti, i když byl stav řeky zvýšený a Povodí Vltavy před nebezpečím vodáky a turisty varovalo. [celá zpráva]

Mluvčí moravskoslezského kraje Soňa Štětínská později upřesnila, že obětí je celkem jedenáct, na zdravotní komplikace zemřela žena z Jeseníku nad Odrou, protože záchranáře zdržela povodeň. 

Nemocnice v Novém Jičíně zatím ošetřila na deset lidí, kteří se při záplavách zranili. "Na chirurgické ambulanci lékaři ošetřili šest pacientů s pohmožděninami hlavy, končetin a zad nebo s drobnými rankami. Na interním oddělení jsme hospitalizovali dvě psychicky otřesené ženy, jejich diagnózy se upřesňují," řekla mluvčí nemocnice Simona Součková.

Tělo osmé oběti našli záchranáři v Černotíně. "Podle policie byl od středy pohřešován,“ řekla Právu k poslední oběti záplav mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková. 

"Podle svědků přecházel muž v noci přes mostek již rozvodněného potoka, uklouzl a spadl do vody. Jeho tělo bylo nalezeno dnes,“ upřesnila pro Právo přerovská policejní mluvčí Michaela Sedláčková.

Ve čtvrtek dopoledne našli záchranáři také mrtvého 46letého muže v Životicích u Nového Jičína. Záchranáři nevylučují, že počty obětí budou stoupat, protože stále pátrají po dalších pohřešovaných.

Současná velká voda na severu Moravy v tragické bilanci už předstihla jarní záplavy před třemi lety, které si vyžádaly sedm obětí. Vedení Moravskoslezského kraje se nyní rozhodlo na odstranění škod vyčlenit 70 miliónů korun.

Oběti povodní na střední a severní Moravě
Bernartice na Odrou (Novojičínsko):
- osmdesátiletá žena - osudným se jí stal zřejmě infarkt, záchranáři kvůli povodni přijeli pozdě.
Černotín (Přerovsko):
- u obce byl nalezen utonulý muž, podle svědka přecházel v noci přes most.
Jeseník nad Odrou (Novojičínsko) - čtyři oběti:
- v obci ve vlastním domě utonuli dva muži, dvaadevadesátileté ženě selhalo srdce při záchraně před vodou, jedna žena zemřela, protože záchranáře zdržela velká voda.
Kunín (Novojičínsko):
- zřejmě na srdeční infarkt zemřel sedmdesátiletý muž, záchranáři kvůli povodni nedorazili včas.
Nový Jičín - dvě oběti:
- v místní části Žilina utonula žena, záchranáři našli mrtvého muže u říčky Grasmanky v Novém Jičíně.
Valašské Meziříčí:
- zemřel pětačtyřicetiletý muž; dostal infarkt patrně poté, co viděl, že jeho vozidlo odnesla přívalová vlna.
Životice (Novojičínsko):
- v obci utonul šestačtyřicetiletý muž.

Obcím pomůže armáda

Při povodních na severu Moravy zasahuje od středečního večera 700 profesionálních i dobrovolných hasičů. [celá zpráva]

Povodeň přišla velmi rychle, při velké průtrži mračen stekla voda z hor, naplnila koryta říček, kde je běžně několik desítek centimetrů vody. Například v Jičínce bylov jednu chvíli až sedm metrů vody.  [celá zpráva]

Povodňová vlna přišla náhle

Záchranáři celou noc evakuovali obyvatele vytopených domů. Odváželi je do škol, tělocvičen a také na fary. Nejhorší situace je ráno v Jeseníku nad Odrou. Tam zemřeli tři lidé, utopili se, vrtulník hledá další pohřešované.

Voda v regionu strhla části budov, mosty, silnice. V oblasti nefunguje elektřina, na mnoha místech nejde plyn. 

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Následky povodní v Jeseníku nad Odrou

Voda ve čtvrtek postupuje na Ostravu a také na Olomoucko. Hasiči přes noc postavili hráz, která má zajistit, aby řeka nezatopila rodinné domy a vily v Ostravě Koblově. Hasiči nyní prohledávají trosky a pátrají po pohřešovaných osobách.

Povodňová vlna se zvedla nečekaně a zastihla lidi většinou nepřipravené, nastala po prudkém přívalovém dešti. „Minulé povodně nám daly zkušenosti a myslím si, že tak krizovou situaci, kdy během několika minut byly zatopeny velké části města, se podařilo v rámci možností zvládnout. Jinak by obětí a škod bylo ještě více,“ řekl starosta Nového Jičína Ivan Týl. Ve městě nepřetržitě zasedá povodňový štáb.

Škody se začnou sčítat hned poté, co voda opadne, je jasné, že půjdou do miliónů korun.

Podle policejní mluvčí Miroslavy Michalkové-Šálkové stoupl počet obětí na šest, tři lidi záchranáři našli v rodinném domě v Jeseníku nad Odrou, kde povodňová vlna řádila v noci zřejmě nejvíce. Jedna žena zemřela už večer, utopila se právě v Jičínce v obci Žilina. K dalším dvěma lidem se pozdě dostala záchranná služba. Voda zatopila silnice. [celá zpráva]

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Záchranáři projíždějí zaplavenou ulicí v Jeseníku nad Odrou.

Ve čtvrtek by během dopoledne měla kulminovat řeka Odra v Ostravě-Koblově. Přímo u Odry tam stojí několik rodinných domů, vil a také tudy vede dálnice. Metr vysoká a asi 200 metrů dlouhá hráz by měla zamezit vylití řeky.

Stoupá také voda na Olomoucku, kde zasedá povodňový štáb. Nejhorší situace je v okolí Hranic, kde i v současné době stoupá spodní voda a zaplavuje garáže a sklepy. Nejvíce zásahů se týkalo čerpání vody ze sklepů, garáží, zatopených pozemků a podobně. Tomu se záchranáři budou věnovat podle aktuálních potřeb i v průběhu dneška.

Varování meteorologů
Meteorologové vydali další varování před bouřkami a přívalovými dešti pokračujícími od čtvrtka do neděle. Odra a její přítoky by mohly dosáhnout třetího stupně povodňové aktivity. Povodně budou ohrožovat především Jihočeský kraj. Pohotovost ale platí také pro kraj Olomoucký a Moravskoslezský. Na Vysočině, v Praze, Středočeském, Jihočeském, Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém, Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji navíc hrozí silné bouřky. Vzhledem k předpokladu dalších srážek zejména bouřkového charakteru je nutné počítat i nadále s možností rozvodnění menších toků.

„Hasiči v průběhu zásahů zachránili v noci na čtvrtek podle předběžných informací 60 dospělých osob a 10 dětí a také zvířata,“ řekla Právu krajská mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Hejtman vyhlásil Stav nebezpečí

Stav nebezpečí platí do 24. července v těchto obcích:

Nový Jičín

Bílovec

Odry

Kopřivnice

Frenštát pod Radhoštěm

Moravskoslezští hasiči zřídilikrizovou linku s číslem 957 730 730, kde se mohou příbuzní obyvatel vodou zasažených oblastí Novojičínska dozvědět informace o svých příbuzných.

Člověk v tísni vyhlásil sbírku. postiženým oblastem poskytne půl miliónu korun. Lidé mohou také přispívat na číslo 7202 7202 /0300. Sbíky chystají i Česká katolická charity a Adra.

"Předseda vlády Jan Fischer vyjadřuje hlubokou soustrast nad oběťmi, které si velká voda na Novojičínsku dosud vyžádala, a účast se všemi obyvateli postižených obcí," citoval mluvčí vlády Roman Prorok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám