Hlavní obsah

Jihočeské řeky stále rozvodňuje déšť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Rozvodněné hladiny jihočeských řek znovu rozkolísal noční déšť. Na většině toků pouze zpomalil pokles, Blanice ale vystoupala ještě o desítky centimetrů výš. Nejvyšší povodňové stupně, tedy ohrožení, nyní platí na pěti místech. Situace by se měla postupně uklidňovat, řekl českobudějovický hydrolog Tomáš Vlasák.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Lidé na Jihočesku mají obavy a stěhují cennosti do vyšších pater.

Článek

Přes noc spadlo na Šumavě 20 a v Novohradských horách 30 milimetrů srážek a déšť neustane ani ve středu a ve čtvrtek. Bude mít ale více přeháňkový charakter. "Snad už vzestup ztrácí dech," podotkl Vlasák.

Stupeň ohrožení překračuje Černá v Líčově, Malše v Pořešíně, Blanice v Blanickém a Podedvorském mlýně a Zlatý potok v Hracholuskách. Pohotovost, tedy druhý stupeň, vyhlásili vodohospodáři na Malši v Kaplici a Roudném, na Bezdrevském potoce v Netolicích a na Blanici v Bavorově.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Říčka Černá se na třetím stupni rozlila do ulice Pod Lipami v Benešově nad Černou.

Nejnižší stupeň, bdělost, platí na Teplé Vltavě v Chlumu a Lenoře, na Blanici na odtoku z Husinecké přehrady, na Polečnici v Českém Krumlově, Malši v Římově a Stropnici v Pašínovicích.

Většina horních toků nyní kulminuje, stoupat ještě bude horní Lužnice, která může překročit první či druhý povodňový stupeň. Na dolním toku meteorologové výraznější vzestupy neočekávají.

Hladiny řek na Královéhradecku postupně klesaly

Zvýšené hladiny řek v Královéhradeckém kraji během noci na středu postupně klesaly. Říčka Stěnava na Broumovsku dosáhla v úterý mezi 19. a 20. hodinou třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stupeň ohrožení, ale poté začala voda opadávat.

Ve středu kolem osmé hodiny ranní již nedosahuje ani prvního stupně. K poklesu došlo i na horním Labi v Krkonoších.

Zejména na Trutnovsku museli hasiči během noci odstraňovat popadané stromy, například na komunikaci ve Vrchlabí, strom spadl i v Trutnově nebo Janských lázních. Ještě v úterý v podvečer uvolnil vítr plechy na střeše vlivem objektu ve Špindlerově Mlýně.

Jednotky  hasičů za pomoci výškové techniky provedly provizorní opravu střechy a nebezpečné plechy odstranili. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám