Hlavní obsah

Rozvodněné řeky na jihu Čech ohrožují domy

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, fia, sve, jas, orh

Na mnoha místech České republiky v úterý vydatně prší, až do trvá čtvrtku stav povodňového ohrožení. Řeky stoupaly zejména v jižních Čechách, odpoledne ale již začaly kulminovat. Došlo i k zaplavení prvních domů. Silné deště se čekají také v Jeseníkách a Beskydech. Frontu provází vítr, který láme stromy. Na Českolipsku narazil osobní vlak do stromu spadlého na koleje. Nikdo nebyl zraněn.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Říčka Černá se na třetím stupni rozlila do ulice Pod Lipami v Benešově nad Černou. Na snímku starostka obce Veronika Korchová (KDU-ČSL).

Článek

Další srážky čekají meteorologové i ve středu, měly by ale pouze zpomalit pokles v tocích.

"Během noci byly pozorovány největší srážky na Šumavě a v Novohradských horách, kde napadlo přes 60 mm. Kvůli tomu dosáhla říčka Černá dokonce třetího stupně povodňové aktivity, tedy ohrožení," řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Na třetí stupeň se v průběhu dne dostala Malše v Pořešíně a Blanice v Podedvorech a v Blanickém mlýně, kde byl večer odvolán. Odpoledne byl třetí stupeň povodňové aktivity vyhlášen také na Zlatém potoce v Hracholuskách a ve Stěnavě u Trutnova.

Voda se vylévala z břehů v Benešově nad Černou, kde řeka ohrožuje několik domů a zasahují tam hasiči. "Čerpáme vodu a pytlujeme písek," uvedl dopoledne operační důstojník jihočeských hasičů.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Rozvodněný Trhosvinenský potok zaplavil zahradu a garáž u domu v Rychnově u Nových Hradů. Majitel Petr Malovec se snaží zachránit alespoň umělohmotné židličky, aby je neodnesla voda.

Ani pytle s pískem, které k domům připravili dobrovolní hasiči, dlouho nevydržely a brzy se voda prodrala až do zahrad. „Je to už několikátá povodeň od roku 2002, naposledy tady byla voda před rokem. Voda vždy vyplavuje šest domů v této ulici. Zatím se však dostala jen do toho, který je nejblíže u řeky,“ sdělila Právu starostka Benešova nad Černou Veronika Korchová (KDU - ČSL).

Na stanici Staré Hutě v Novohradských horách spadlo 96,7 milimetru srážek. Řeky v Novohradských horách a možná i na Šumavě mohou ještě v úterý mírně překročit třetí stupeň, tedy ohrožení, uvedl českobudějovický hydrolog Tomáš Vlasák.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Zatím se dostala jen do jednoho z domů, ale místní mají obavy a stěhují cennosti do vyšších pater.

"V Jeseníkách a v Beskydech spadlo 20 milimetrů, ale modely ukazují výrazné srážky odpoledne a během noci na zítřek. Vypadá to až na 50 až 60 milimetrů," doplnila Honsová.

Výstraha platí až do čtvrtka

Déšť očekávají meteorologové i během úterka a středy, srážky by už ale neměly být tak výrazné jako v noci na úterý. Poměrně intenzivní déšť bude ustupovat až během čtvrtka. Až do čtvrtečního poledne platí také výstražná informace Českého hydrometeorologického ústavu.

Ta varuje v Jihočeském kraji před povodňovým ohrožením. Nižší stupně varování platí pro Plzeňský, Olomoucký, Moravskoslezský, respektive Pardubický, Královéhradecký a Zlínský kraj.

Nejkrizovější stav očekávají meteorologové na horním toku Malše, případně Blanice. Povodňové stupně mohou být dosaženy také v povodí Otavy, horní Vltavy a na menších tocích v oblastech Jeseníků, Oderských vrchů a Beskyd.

U Nového Boru narazil vlak do spadlého stromu

Frontu doprovází také silný vítr. Na Liberecku zaznamenali nárazy větru o rychlosti až kolem 90 km/h. Čerstvý vítr bude foukat i během dne, na horách dosáhne rychlosti 100 km/h, v nížinách 70 km/h. 

Od půlnoci do páté hodiny ráno likvidovali hasiči na Českolipsku stromy, které vlivem silného větru spadly na silnice a železniční trať. "Před pátou hodinou ráno narazil v Novém Boru osobní vlak do spadlého stromu,“ řekl pracovník na operačním středisku hasičského záchranného sboru v České Lípě.

"Při nárazu vlakové soupravy do kmene stromu, který spadl na trať, nebyl nikdo zraněn. Strojvůdce překážku viděl, ale nestačil vlak ubrzdit. Kvůli nehodě musely být odkloněny dva spoje přes Benešov nad Ploučnicí,“ řekla Radka Pistoriusová z tiskového oddělení Českých drah. Podle jejích informací byl provoz v tomto úseku obnoven okolo sedmé hodiny.

Silný vítr lámal v noci stromy i na Trutnovsku a Náchodsku, kde ničil elektrická vedení. Energetikům způsobil pět poruch na vedeních vysokého napětí a desítky poruch na nízkém napětí. Řádění větru se obešlo bez zranění.

Reklama

Výběr článků

Načítám