Hlavní obsah

Prázdniny budou letos o dva dny delší

Právo, Marek Přibil

Ačkoli oficiální konec školního roku připadá až na příští úterý 30. června, školy se vylidní už tento pátek. Většina žáků základních a středních škol tak bude mít prodloužené prázdniny.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Děti ve většině českých škol dostanou vysvědčení už v pátek.

Článek

"Spousta dětí odjíždí na dovolenou s rodiči již v pátek, zájezdy jsou teď levnější. Proto na příští pondělí a úterý vyhlašuji ředitelské volno,“ uvedla pro Právo ředitelka ZŠ Slovenská na Praze 2 Hana Žampová. Děti dostanou vysvědčení v tomto týdnu.

Dodala, že v pondělí 6. července je státní svátek a mnoho rodičů si příští týden vybere dovolenou i proto, aby si ji prodloužili.

V pátek se ze stejného důvodu rozdává vysvědčení i na fakultní ZŠ Kladská v Praze 2. V první městské části pak v ZŠ nám. Curieových či Gutha-Jarkovského.

V Brně je situace podobná. "My už máme ukončený školní rok dokonce od 12. června, provádíme rekonstrukci budovy,“ sdělila Právu asistentka ředitele ZŠ Mutěnická s tím, že v pátek skončí výuka třeba v ZŠ Čejkovická. Podle zjištění Práva též v ZŠ Horníkova či Heyrovského a mnoha dalších.

Učitelé mají smůlu

Zda škola skončí výuku v pátek, je na ředitelích, do toho jim zřizovatel nezasahuje, řekl mluvčí Magistrátu města Brna Pavel Žára.

Že ředitelé mají právo volno vyhlásit, potvrzuje i ministerstvo školství. Ředitel má na každý školní rok k dispozici pět volných dnů. Ty může použít i v souvislosti s koncem školního roku, uvedla mluvčí resortu Helena Müllerová.

"Ano, končíme v pátek,“ potvrdila zástupkyně ředitelky ZŠ Matiční v Ostravě. Volno vyhlásí též ZŠ J. A. Komenského v Lysé nad Labem, ZŠ Preislerova v Berouně či ZŠ Štefánikova v Hradci Králové. "Vysvědčení rozdáme v pátek,“ řekla tamní zástupkyně Lenka Špičanová.

Ředitelské volno vyhlásí i mnoho středních škol. "Žáci dostanou vysvědčení v pátek, pak mají prázdniny. Ale učitelé musí v pondělí a úterý do školy na projektové dny,“ uvedl Radoslav Kučera z Obchodní akademie (OA) Pelhřimov. To se podle zjištění Práva bude týkat většiny učitelů škol, jež dny volna vyhlásí.

"Rozhodnutím ředitele jsou dny 29. a 30. června vyhlášeny volnými z důvodu probíhající rekonstrukce školy,“ stojí dále kupříkladu na webu Prvního českého gymnázia v Karlových Varech.  Naopak Obchodní akademie T. G. Masaryka v Plzni rozdá vysvědčení až v úterý.

To, že každá škola končí jinak, by mohlo pozitivně ovlivnit dopravu. Každoročně jsou totiž o prvním prázdninovém víkendu na silnicích zácpy.

Dítě nesrovnávejte

A jak by se rodiče neměli zachovat, zaskočí-li je děti špatnými známkami, lhostejno, zda v pátek nebo v úterý? Podle psycholožky Evy Kneblové se nevyplatí vytřeštit oči a srovnávat vysvědčení dítěte se známkami sourozenců či kamarádů.

"Každý je jedinečný a jakékoli srovnávání, zvláště mezi sourozenci, přinese pouze nevraživost a rozbroje,“ řekla Právu Kneblová.

Paradoxně může dojít k situaci, kdy se školsky úspěšnější dítě v prospěchu zhorší jen proto, aby tomu méně úspěšnému nebylo trnem v oku. To méně úspěšné pak veškeré úsilí napře do činností, v nichž sourozence zaručeně trumfne: rozbíjí okna či sbírá poznámky.

Za dobré známky je osvědčené pozvat dítě na slavnostní večeři a tam vyzvědět, co od nás za vysvědčení očekává, po čem touží. Lepší než hmotné dárky jsou podle psycholožky společné zážitky: třeba si naplánovat výlet do ZOO.

Strach z vysvědčení má čím dál méně dětí

Na Linku bezpečí volá kvůli obavám z vysvědčení stále méně školáků, jen několik desítek. Podle mluvčí linky Renáty Vargové je to tím, že roste skupina rodičů, kteří volají kvůli prospěchu dětí v průběhu celého roku.

"Máme pro ně zřízenu speciální linku, kam se mohou celoročně obracet s problémy při výchově dětí,“ řekla.

Pokud se však školák přesto bojí jít s vysvědčením domů, může pracovníky linky požádat, aby rodičům napřed zavolali a promluvili s nimi. Je-li situace kritická a rodiče třeba dítě vyhodí z domu, snaží se telefonistky domluvit s příbuznými, aby nestrávilo noc na ulici.

Problémy se školou tvoří asi sedm procent všech hovorů přijatých na lince. V lednu a červnu, kdy se rozdává vysvědčení, podíl vzroste na deset procent.

(ČTK)

"Na druhém stupni ZŠ děti skutečně ocení, když jim dovolíte pozvat si domů partu kamarádů nebo jim umožníte, aby s nimi vyrazily na výlet. Dáte jim najevo, že vás vysvědčením přesvědčily, že jsou spolehlivé. To jim přinese pocit důležitosti,“ uzavírá Kneblová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám