Hlavní obsah

Rath pohrozil: Pokud ČSSD prohraje volby, kraj přestane hradit poplatky

• Aktualizováno

Hejtman Středočeského kraje a poslanec za ČSSD David Rath přitvrdil ve své předvolební strategii. Pokud ČSSD neuspěje ve volbách do Sněmovny, přestane Středočeský kraj od příštího roku hradit za pacienty krajských nemocnic regulační poplatky, oznámil v pondělí.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Středočeský hejtman a poslanec David Rath (ČSSD)

Článek

Rath se dostal do čela Středočeského kraje po podzimních krajských volbách, které vyhrála drtivě ČSSD. Vlajkovou lodí v kampani sociálních demokratů přitom byl právě slib hrazení poplatků za občany.

Sociální demokracie slíbila svým voličům celkově zrušit zdravotnické poplatky, pokud vyhraje ve volbách. Rath však na tiskové konferenci pohrozil, že pokud ČSSD neuspěje a nepodaří se jí následně prosadit plošné zrušení regulačních poplatků v parlamentu, hrazení poplatků ve svém kraji zruší.

"Proti soudům se nedá vzdorovat donekončna"

"Pokud bychom prohráli parlamentní volby, tak skutečně proti vládě ODS a proti pojišťovnám, které nás neustále pokutují a jsou vlastně řízené vládou, respektive ministerstvem zdravotnictví, a proti soudům nelze vzdorovat donekonečna," uvedl Rath.

"Já si myslím, že pokud by po volbách ta nová vláda nezaručila, tak se obávám - a teď říkám čistě svůj názor - že bychom museli od 1. ledna kapitulovat," konstatoval hejtman. ČSSD by tak podle něj musela "čestně přiznat, že voliči rozhodli jinak".  

Šéf středočeské ODS a Rathův předchůdce ve funkci Petr Bendl v reakci na hejtmanova slova prohlásil, že Rath neměl systém hrazení poplatků promyšlený a chtěl si před volbami jen laciným způsobem zajistit hlasy voličů.

Hejtmanství na úhradu poplatků v letošním roce vyčlenilo 80 miliónů korun. Krajské nemocnice už navíc od některých pojišťoven dostaly za nevybírání těchto plateb pokuty.  

Anketa

Souhlasíte se způsobem, jakým ČSSD v krajích hradí za lidi poplatky ve zdravotnictví?
Ano
10,5 %
Ne
89,5 %
Celkem hlasovalo 16939 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám