Hlavní obsah

Radek John chce spojovat malé strany proti ČSSD i ODS

Právo, Marek Přibil
Praha

Malé středopravé strany se po neúspěchu v eurovolbách chtějí společně ucházet o hlasy voličů v předčasných sněmovních volbách. Záměr nazvaný Občanské fórum 09 v neděli představil kandidát na předsedu strany Věci veřejné (VV) a publicista Radek John. Do tří týdnů oznámí, zda se strany dohodly na společném programu v rozsahu sta bodů.

Článek

Johna podpořil jak šéf Strany svobodných občanů (SSO) Petr Mach, tak předsedkyně Sdružení nezávislých kandidátů Markéta Reedová, bývalý europoslanec Josef Zieleniec či lídr SNK-ED Lukáš Macek.

Nedorazili zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek, dále lídr „nejúspěšnějšího z neúspěšných“ subjektů z nedávných eurovoleb Jana Bobošíková či předsedkyně Evropské demokratické stany Jana Hybášková. Na Žofíně nebyli ani zelení.

„Nedohodneme-li se, tak do voleb nepůjdeme,“ dodal John na konferenci v zaplněném pražském žofínském paláci. Na výzvu expremiéra Mirka Topolánka, aby malé pravicové strany rezignovaly a nebraly hlasy ODS, řekl, „že vznikly kvůli nespokojenosti s politikou ODS“. [celá zpráva]

Programy jsou podobné

Programy menších stran jsou si podle Johna podobné a voliči je výsledkem v eurovolbách vyzvali ke spojení. „Chceme se domluvit na postupu a společné kandidatuře, protože hrozí nástup komunistů k moci,“ uvedl dále John s tím, že kdyby ODS vládla dobře, neseděl by nyní na Žofíně, ale v Podolí na plovárně. John nedávno opustil TV Nova, kde šéfoval pořad Na vlastní oči.

Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová řekla, že definitivně spolupráci neodřekli Starostové a nezávislí, jejichž zástupci se konference nezúčastnili. Toto uskupení nyní spolupracuje s TOP 09. „Pan Kalousek byl pozván, ale nepřišel,“ dodala.

Mechanický propočet hlasů pro Věci veřejné, SNK-ED, EDS, SSO a Starostů a nezávislých tvoří zhruba 10,5 procenta, tedy dvojnásobek, než je potřeba pro vstup do Sněmovny. Bobošíková dostala dalších 4,26 procenta.

Skokan: ODS straší

Snahu subjekty sjednotit, uzdravit českou ekonomiku a zavést novou politickou kulturu v neděli ocenil na Žofíně i bývalý hejtman Libereckého kraje Petr Skokan (ODS). Politika jak ODS, tak ČSSD je prý vyprázdněná.

„Věci veřejné umějí komunikovat s lidmi, to velké strany neumějí, ty jenom straší a bojí se, že voliči mají jiný názor. S mnohými věcmi v programu VV se naprosto ztotožňuji, ale v ODS bych je nedokázal prosadit,“ řekl Skokan.

Dodal, že na konferenci přijel i přes varování, že si tím poškodí postavení ve vlastní straně, za niž i přes podporu Václava Klause neúspěšně kandidoval do Senátu.

Skokan také představil „rozumnou zelenou politiku“, kterou by chtěl v ODS prosazovat. „Nejde o to, vymyslet globální ochlazování, ale o to, jak se přizpůsobovat globálnímu oteplování,“ zmínil.

Petr Mach se pustil do ODS i soc. dem. „Ty strany se jinak jmenují, ale chovají se stejně, protože prosazují stejné věci jako šrotovné, což je socialistické řešení.“

Kuras: Jsme proevropští

Neúspěšný kandidát SSO do EP Benjamin Kuras řekl, že by spolupráci stran uvítal a střety v názoru na EU nehrozí. „My jsme silně proevropští, pouze máme jiný názor, jak by měla EU fungovat,“ vysvětlil.

„Dochází k tříštění našich sil, nebudeme tomu napomáhat, ale půjdeme cestou spolupráce,“ zmínila zase Reedová. Priority vidí v evropských fondech a protikorupčních opatřeních. „Pravicová vláda na ně rezignovala. Soudy musí být funkční. Chceme i svobodu pro média a zrušení náhubkového zákona.“

Reklama

Související články

Topolánek vyhlásil mobilizaci pravice

Předseda ODS Mirek Topolánek ve čtvrtek vyzval k předvolební spolupráci tři desítky "nelevicových subjektů", mezi nimi malé i větší politické strany, ale také...

Malé strany Topolánkovi do náruče nepadají

Představitelé malých či vznikajících pravicových stran reagovali na nabídku ODS váhavě. Většinou tvrdí, že dopis od Mirka Topolánka ještě nedostali a musí se...

Výběr článků

Načítám