Hlavní obsah

Nastalo astronomické léto, teplo bude ale až v červenci

Praha

Země v neděli ráno letního středoevropského času vstoupila do znamení Raka, severní polokoule se nejvíce přiklonila ke Slunci a nastal letní slunovrat. Začalo tříměsíční astronomické léto. Na letní teploty se ale lidé budou moci těšit až kolem 10. a 20. července, kdy by se mohly vyšplhat až ke 29 stupňům Celsia. Příští týden pěkně nebude. Následující měsíc by měl být podle předpovědi teplotně průměrný nebo slabě nadprůměrný a srážkově průměrný.

Článek

Příští týden bude oblačno nebo zataženo a bude pršet. Od pondělí do středy by měl silný déšť postupně zasáhnout téměř celé území České republiky. Déšť by mohl rovněž zvednout hladiny menších řek. ČHMÚ totiž v neděli před silným deštěm varoval. [celá zpráva]

Bude poměrně chladno, denní teploty se budou pohybovat od 16 do 22 stupňů Celsia. Na konci června však mohou vystoupat až ke 26 stupňům.

Na počátku července bude oblačno s přeháňkami a bouřkami, před 10. červencem se částečně vyjasní a teploty by se měly pohybovat mezi 23 a 29 stupni Celsia.

V polovině července by mělo být oblačno s přeháňkami, postupně se bude vyjasňovat a srážky očekávají meteorologové jen ojediněle. Teploty by měly postupně stoupat a kolem 20. července se lidé mohou těšit na letní teploty, které se vyšplhají až ke 29 stupňům Celsia.

Klimatologické léto je mezi 1. červnem a 31. srpnem

Na začátku astronomického léta slunce na své každoroční pomyslné dráze dosáhne k nejsevernějšímu bodu a začne se opět vracet k rovníku. Je také nejdelší den v roce a samozřejmě nejkratší noc, řekl Pavel Suchan z České astronomické společnosti.

Na severním polárním kruhu nezapadne Slunce ani o půlnoci. Toto půlnoční Slunce by bylo možné z Česka zahlédnout z výšky 280 kilometrů. Proto je v červnu vidět nejvíc umělých družic, které nad Českem proletí. Vypadají jako hvězdy a po obloze tiše plují všemi směry.

Kolem slunovratu se také objevují noční svítící oblaka. I je totiž Slunce, které se ukrývá jen mělce pod obzorem, v noci ozařuje. Jde o oblaka ve velkých výškách kolem 80 kilometrů.

Zatímco astronomické léto je doba od letního slunovratu do podzimní rovnodennosti, která letos připadá na 22. září, klimatologické léto je období mezi 1. červnem a 31. srpnem. Vegetační léto je totiž roční doba, kdy jsou průměrné denní teploty vyšší než 15 stupňů Celsia. Závisí na nadmořské výšce krajiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám