Hlavní obsah

Žáček první třídy ví, že je to změna Lisabonské smlouvy, řekl Klaus k irským zárukám

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Jiří Ovčáček

Prezident Václav Klaus se exkluzivně v srbském Novém Sadu vyjádřil pro Právo a Český rozhlas k irským zárukám týkajícím se Lisabonské smlouvy, které byly dohodnuty na summitu EU v Bruselu. Podle českého prezidenta znamenají změnu smlouvy, EU se podle něj pokouší o nedůstojnou kvadraturu kruhu.

Článek

„Je to pro mě úsměvné a hlavně nedůstojné. Protože ta kvadratura kruhu, která vzniká v EU, v Bruselu, a u které české předsednictví tak vehementně a intenzivně asistuje, je podle mého názoru nedůstojná. My všichni víme, že kvadratura kruhu není možná, nicméně přesně o to se pokusily tyto země. Říkat na jedné straně, že se tím dnešním slibem nemění nic na Lisabonské smlouvě, je hloupost,“ sdělil Klaus.

Václav Klaus k irským zárukám

„Ač je ve smlouvě napsáno, že zdaleka všechny země nebudou mít svého komisaře, tak teď se najedou slibuje, že budou. Každý normální člověk, žáček první třídy, ví, že to je změna Lisabonské smlouvy, a že jí někdo slibuje. Takže je to změna,“ vysvětlil.

Země, které se účastní summitu v srbském Novém Sadu, se na to podle Klause dívají s jistým údivem. „Musím říci, že jeden z prezidentů novější členské země EU říkal, já jsem sice ratifikoval svým podpisem Lisabonskou smlouvu, ale kdybych viděl, co se dnes děje, tak bych si to možná rozmyslel. To je známka, že leckdo začíná se na to dívat trošičku jinak, což vítám,“ poznamenal Klaus.

Je to pro mě úsměvné a hlavně nedůstojné
Václav Klaus

Evropská unie se s konečnou platností dohodla na zárukách pro Irsko kvůli Lisabonské smlouvě v pátek. [celá zpráva]

Dohoda otevírá cestu ke konání druhého referenda k dokumentu, který by měl být nástupcem odmítnuté euroústavy. V prvním referendu loni v červnu Irové Lisabonskou smlouvu odmítli. "Myslím si, že budeme v pozici, abychom uspořádali opakované referendum na začátku října," řekl po skončení vrcholné schůzky EU irský premiér Brian Cowen.

Irská vláda by bez záruk, které unie odhlasovala, zřejmě referendum neuspořádala, což by mohlo znamenat definitivní konec Lisabonské smlouvy. Záruky by měly irské voliče ujistit, že smlouva nepřinese Irsku změny v několika oblastech, jako jsou tradiční irská neutralita či národní svrchovanost ve věci daní nebo potratů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám