Hlavní obsah

Rath se utká o hlasy voličů s tvůrcem zdravotnické reformy Šnajdrem

Novinky, ČTK, sil, jr

Kandidátky do sněmovních voleb dvou nejsilnějších stran ještě nejsou potvrzené, jisté však je, že ve Středočeském kraji půjde opět o poplatky. ODS zde na třetí místo kandidátky nasadí jednoho z hlavních zastánců regulačních poplatků a náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra. ČSSD zatím o obsazení kandidátky nemá zcela jasno, hejtman a zdravotnický expert David Rath ale bude na vysoké pozici. Potvrdil to v pátek předseda středočeské krajské organizace ČSSD Richard Dolejš.

Foto: Václav Pergl, Právo

Bývalá ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová se svým prvním náměstkem Markem Šnajdrem

Článek

Šnajdr ke své kandidatuře uvedl, že hlavním tématem jeho kampaně bude problematika zadlužování v době hospodářské krize.

"Socialistické žití na dluh ohrožuje ekonomickou podstatu Česka i každého občana. Když se dnes ČR přestane zadlužovat, bude dosavadní dluh splácet dalších 30 let, což je strašná zpráva, s tím musíme něco dělat," prohlásil Šnajdr.

Rath nepůjde do přímé konfrontace s Bendlem

ODS už má kandidátku hotovou. Lídrem ODS ve středních Čechách bude Rathův předchůdce Petr Bendl, který do sněmovních voleb půjde poprvé, za ním bude o poslanecké křeslo usilovat šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. V první desítce stane také poslanec a branně-bezpečnostní expert ODS Jan Vidím a první náměstek financí Ivan Fuksa.

Bendlovi se postaví v čele kandidátky ČSSD zřejmě exministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Podle Dolejše to ještě musí příští týden stvrdit krajská stranická konference.

Podle obsazení kandidátek se ve Středočeském kraji kampaň povede na téma zdravotnictví, stejně jako při sněmovních volbách před třemi lety a při loňském hlasování o zastoupení v krajích, kdy ČSSD vyhrála slibem, že zruší regulační poplatky u lékaře.

ČSSD má se sestavováním kandidátek problémy

Přestože ústřední výkonný výbor doporučil krajským organizacím, aby na volitelná místa dávaly současné poslance, neděje se to všude. Ústřední výkonný výbor ČSSD by měl konečné pořadí na kandidátkách posvětit v sobotu 4. července.  

Největší rozruch vyvolala kandidátka pražských sociálních demokratů. Na volitelných místech v čele kandidátky se totiž objevili za lídrem Petrem Hulinským, který už v minulosti poslancem byl, pouze dva z nynějších pražských zákonodárců ČSSD - Miroslav Svoboda a Gabriela Kalábková. Na pátém místě ještě figuruje někdejší předseda poslaneckého klubu Petr Ibl, ale ostatní jsou už ve vysoké politice nováčky.

Lídrem ČSSD Olomouckého kraje do předčasných podzimních voleb do Poslanecké sněmovny  se stal současný předseda dolní komory poslanec z Prostějovska Miloslav Vlček. Rozhodli o tom v pátek delegáti krajské konference ČSSD Olomouckého kraje v Prostějově.

K návratu do dolní komory Parlamentu se odhodlal Michal Kraus. Opustit musel poslanecké křeslo i parlamentní funkce kvůli takzvané Kakaové aféře, policie ale případ odložila. Nyní figuruje na třetím místě na kandidátce ČSSD na Liberecku, kde je lídrem bývalý sportovec Pavel Ploc.  

Jednoznačně bylo rozhodnuto v pátek o lídrovi ČSSD na Vysočině. Delegáti krajské nominační konference ve Větrném Jeníkově drtivou většinou v pátek rozhodli, že do předčasných voleb je povede  poslanec a bývalý ministr vnitra František Bublan.

Již tradičně povede soc. dem. na Ústecku předseda strany Jiří Paroubek. Jistotu vítězství mu měla zaručit Kateřina Brožová, ta ale nakonec rezignovala. Lákadlem však zůstává na kandidátce hokejista Jiří Šlégr. [celá zpráva]

ODS vsadí na osvědčené funkcionáře  

Občanští demokraté vsadí při volbě kandidátů na osvědčené funkcionáře. Mezi 13 lídry, které v pondělí doporučila regionům výkonná rada ODS, pouze Pavel Drobil za Moravskoslezský kraj nemá zkušenost s vysokou politikou. Vedle něj a Bendla bude nováčkem ve sněmovních volbách místopředseda ODS David Vodrážka, který povede kandidátku v Praze z prvního místa před primátorem Pavlem Bémem.

Na jihu Moravy ODS do voleb povede předseda Mirek Topolánek, který před třemi lety kandidoval v hlavním městě.

Na Ústecku patrně občanské demokraty do voleb proti Paroubkovi se Šlégrem povede exministr zemědělství a místopředseda ODS Petr Gandalovič. O přední místo na listině se ovšem uchází také exministr dopravy Aleš Řebíček.  

Do čela krajské kandidátky ODS pro podzimní předčasné volby do Sněmovny zvolili v pátek občanští demokraté v Libereckém kraji současného poslance za Semilska Zdeňka Macha. Dvojkou kandidátky se stal liberecký poslanec Tomáš Hasil, trojkou jablonecký podnikatel Karel Dlouhý a čtyřkou cvikovský místostarosta a krajský zastupitel Jaroslav Švehla. Všichni kandidáti prošli velkou většinou.

Téměř jistou přední pozici v Olomouckém kraji má místopředseda strany Ivan Langer a ve Zlínském kraji Petr Nečas. Na Vysočině nezískala důvěru při sestavování kandidátky místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, která ji před třemi lety vedla. Širší vedení ODS nikoho nedoporučilo. V Plzeňském kraji zřejmě post lídra z roku 2006 obhájí exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Výběr článků

Načítám