Hlavní obsah

Preference ČSSD a ODS se vyrovnaly

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volby do Sněmovny by v červnu neměly jasného vítěze. Podle volebního modelu společnosti STEM by dvě nejsilnější strany, tedy ČSSD a ODS získaly stejný počet mandátů. Obě partaje by měly 79 poslanců. Do Sněmovny by se dostali ještě komunisté s 31 mandáty a lidovci, kteří by měli 11 poslanců. Neuspěli by naopak zelení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Paroubek s Mirkem Topolánkem.

Článek

Sociální demokraté dle výzkumu po roce a půl ztratili své výsadní postavení a podle stranických preferencí by získali 28,2 procenta hlasů. ODS by měla ještě o jednu desetinu procenta hlasů více. Komunisté by měli 12,8 procenta hlasů a lidovci 6,2 procenta. Strana zelených se v preferencích dostala na úroveň roku 2005 a získala by pouze 2,7 procenta hlasů.

Foto: ČTK

Stranické preference ukazují rozložení politických sympatií u celého souboru dotázaných, tedy včetně nerozhodnutých a lidí, kteří nejsou schopni či ochotni jmenovat preferenci žádné strany či otevřeně řeknou, že nebudou volit žádnou stranu.

Podle volebního modelu STEM by ČSSD i ODS získaly shodně 79 mandátů, komunisté by měli 31 poslanců a lidovci 11. S ohledem na to, že zelení by se do Sněmovny nedostali, došlo by k výrazné změně mandátů oproti předchozím šetřením.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Výzkum se konal bezprostředně po volbách do Evropského parlamentu. V nich uspěla především ODS, což se mohlo na výsledcích projevit. Komunisté se dostali na nejlepší výsledek od ledna 2008, preference lidovců se po propadu ustálily na úrovni kolem šesti procent.

Z hlediska povolebních koalic se nabízejí pouze dvě varianty. Velká koalice dvou nejsilnějších stran, případně spolupráce ČSSD a KSČM, která by dle modelu měla 110 mandátů.

Do průzkumu nebyla zařazena strana TOP 09, neboť dotazování začalo ještě před ohlášením její kandidatury v příštích volbách.

Voleb by se zúčastnilo 51 procent lidí, 17 procent svou účast odmítá a 32 procent lidí není ohledně své účasti rozhodnuto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám