Hlavní obsah

Dětem hrozí trestní stíhání opět až od 15 let, rozhodla Sněmovna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hranice trestní odpovědnosti nejspíš zůstane na 15 letech, stejně tak i hranice pro legální sexuální styk. Zachovat současný stav má novela trestního zákoníku, kterou v pátek schválila Sněmovna.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zasedací sál Poslanecké sněmovny

Článek

Novelu nyní posoudí Senát. Norma ruší pasáže nového trestního kodexu, který od příštího roku obě věkové hranice snižuje na 14 let.

Novelu předložily poslancůmn komunistické poslankyně, návrh ale podpořila také ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová i bývalý šéf resortu Jiří Pospíšil (ODS). Tomu se především zamlouval paragraf, který zavádí nižší tresty za ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky, například kvůli předchozímu zavrženíhodnému jednání napadeného.  

Proti přijetí novely se naopak postavil jeho stranický kolega Radim Chytka, který snížení obou hranic do trestního kodexu prosadil. Neúspěšně navrhoval kompromisní úpravu novely podle slovenského vzoru, v jehož rámci by legální začátek sexuálního života byl možný až od 15. roku věku, zatímco trestně odpovědní by měli být už i čtrnáctiletí.  

Snížení hranice pro legální sexuální styk bylo trnem v oku především lidoveckým a komunistickým poslancům.

Jako znepokojující trend v Evropě vidí snižování hranice trestní odpovědnosti evropský komisař pro lidská práva Thomas Hammarberg. Ke snížení hranice pro postavení mladistvého pachatele trestného činu před soud přistoupila mimo jiné Gruzie (ze 14 na 12 let), od roku 2006 tak učinilo Slovensko (z 15 na 14 let) a uvažuje o tom Francie (ze 13 na 12 let). Naopak Skotsko, které má ale nejnižší hranici trestní odpovědnosti v Evropě, chystá zvýšení z osmi na 12 let.

Země Evropské unieVěk
Skotsko8
Anglie a Wales10
Kypr10
Malta10
Irsko12
Nizozemsko12
Severní Irsko12
Francie13
Polsko13
Řecko13
Bulharsko14
Estonsko14
Itálie14
Litva14
Lotyšsko14
Maďarsko14
Německo14
Rakousko14
Rumunsko14
Slovensko14
Slovinsko14
Dánsko15
Česká republika15
Finsko15
Norsko15
Švédsko15
Portugalsko16
Španělsko -Katalánsko1614
Belgie18
Lucembursko18
Zdroj: ČTK

Trestní odpovědnost od 14 let platila v minulosti téměř 100 let

V českých zemích bývala v minulosti řadu let trestní odpovědnost stanovena na 14 let věku. Tato věková hranice pro možnost stíhat mladistvého pachatele byla zavedena již v roce 1852 rakouským trestním zákonem. Právní úpravu z doby Rakousko-Uherska převzal po roce 1918 i nově vzniklý československý stát. V roce 1950 byla hranice trestní odpovědnosti posunuta na 15 let věku a toto ustanovení zůstalo i v trestním zákoně z roku 1961. Letos parlament schválil nový trestní zákoník, v němž byla věková hranice trestní odpovědnosti snížena z 15 na 14 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám