Hlavní obsah

Vládní rada chce adopce dětí pro registrované partnery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rada vlády pro lidská práva chce umožnit také lidem žijícím v registrovaném partnerství individuálně osvojovat děti. Platný zákon o registrovaném partnerství je podle jejího názoru v rozporu s ústavou.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Novinářům to ve čtvrtek po jednání rady sdělila Lejla Abbasová, mluvčí ministra pro lidská práva a menšiny Michaela Kocába. Změna by však registrovaným párům nedávala právo na společné osvojení dětí.

Podle členů rady je platný zákon o registrovaném partnerství v rozporu s ústavou v bodě zakazujícím každému z partnerů individuálně osvojit dítě. Právo osvojit dítě by podle rady měli mít všichni občané Česka. Ustanovení je podle nich také v rozporu s právem EU.

Rada vycházela z analýzy vypracované společností Gender Studies a odborníky z Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

"Analýza dospěla k názoru, že zde ustanovení zákona přímo vyvolává diskriminaci na základě sexuální orientace," řekla  tajemnice rady pro lidská práva Lucie Otáhalová. Rada proto ministrům doporučila, aby zmíněné ustanovení zrušili.

Reklama

Výběr článků

Načítám