Hlavní obsah

Topolánek vyhlásil mobilizaci pravice

Právo, Novinky, ČTK, jov, jim
Praha
Aktualizováno

Předseda ODS Mirek Topolánek ve čtvrtek vyzval k předvolební spolupráci tři desítky "nelevicových subjektů", mezi nimi malé i větší politické strany, ale také neziskové organizace. Dopis, který jim poslal, zveřejnil na tiskové konferenci.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Mirek Topolánek na tiskové konferenci

Článek

Důvodem "mobilizace" je podle šéfa ODS riziko převahy levice ve Sněmovně po mimořádných říjnových volbách.

Podle Topolánka po volbách hrozí spojení ČSSD a KSČM, takže by "velká část veřejnosti neměla ve Sněmovně zastoupení".

"Chceme zabránit návratu před rok 1989," uvedl Topolánek. Připomněl také nedávný incident, kdy předseda KSČM psal řediteli České televize a stěžoval si na vysílání dokumentu o procesu s Miladou Horákovou v ČT s vysvětlením, že poškozuje mínění o straně.

Spojení KSČM s ČSSD je realitou v krajích

"Současná realita v krajích dokazuje, že sloučení mezi komunisty a ČSSD je zcela reálné," upozornil Topolánek s tím, že se často jedná o tichou spolupráci, či podporu. Jako příklad uvedl situaci ve Středočeském kraji pod vedením Davida Ratha, kde "všechna jednání probíhají s komunisty".

Pravice se podle Topolánka drobí na malé strany, které nemají šanci na vstup do Sněmovny, a tříští tak síly. S možnými spojenci chce ODS diskutovat o svém programu, konzultovat "základní hodnoty, na kterých stojí a které může ODS reprezentovat". ODS už údajně zahájila jednání se Stranou svobodných občanu, oslovila také TOP 09 Karla Schwarzenberga. 

ODS pořád mobilizují a straší... Ukázalo se že jsou sami prototypy papalášů.
Jiří Paroubek

Paroubek se při brífinku bavil 

Šéf ČSSD Jiří Paroubek na Topolánkovo prohlášení reagoval výpadem: „S pobavením jsem sledoval brífink ODS.“

"Občanská demokracie opět nevystoupila ze svého stínu, nemá program, vaří z vody. Všechno je obecné, prázdné , falešné," řekl Paroubek a následně kritizoval ODS argumentací, která je obvykle namířena proti ČSSD a jejím členům.

"ODS pořád mobilizují a straší... Ukázalo se že jsou sami prototypy papalášů," tvrdil Paroubek.  Občanští demokraté mají podle něj "apetit pohltit malé neparlamentní strany".

Nařčení z případné spolupráce s komunisty Paroubek odmítl. Podotkl také, že sociální demokraté sedí v radě Středočeského kraje sami. "Světová revoluce se v tomto kraji nekoná," dodal šéf nejsilnější levicové strany.

Spolupráce s lidovci

Ve středu uzavřelo dohodu o předvolební spolupráci na některých tématech vedení sociálních demokratů a lidovců. Shodla se, že budou do voleb spolupracovat v oblasti zdravotnických poplatků, slučování zdravotních pojišťoven či úpravy hazardních her. Předseda sociálních demokratů také uvítal změny ve vedení KDU-ČSL, které přinesl květnový sjezd strany, na němž se do čela lidovců dostal Cyril Svoboda. [celá zpráva

Seznam některých nelevicových subjektů oslovených výzvou ODS:

Politická strana Věci veřejné

SNK Evropští demokraté

Unie svobody - DEU

Evropská demokratická strana

Starostové a nezávislí

Strana soukromníků ČR

Strana svobodných občanů

Top 09

Občanská iniciativa PRO

Centrum pro studium demokracie a kultury

Občanský institut

Liberální institut

Mladí konzervativci

Antikomunismus.cz

Virtually.cz

Opona o.p.s.

o.s. Jihočeští taťkové

Asociace soukromého zemědělství ČR

Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR

Sdružení podnikatelů a živnostníků České republiky

Svaz podnikatelů ve stavebnictví v České republice

Unie zaměstnavatelských svazů České republiky

Zaměstnavatelský svaz důlního a naftového průmyslu

Česká manažerská asociace

Svaz průmyslu a dopravy ČR

Konfederace politických vězňů České republiky

Asociace inovačního podnikání České republiky

Hospodářská komora České republiky

Lidovce kvůli směřování doleva nedávno opustil jejich bývalý předseda Miroslav Kalousek. Spolu s ním ze strany vystoupili i další pravicově smýšlející členové, kteří spíše tíhnou k TOP 09, již nedávno založil expředseda lidovců Miroslav Kalousek. Část občanských demokratů se k pomoci Kalouskovi při zakládání nového politického subjektu už veřejně přihlásila. Stranu podporuje také senátor za SZ Jaromír Štětina.  

Reklama

Výběr článků

Načítám