Hlavní obsah

Na místo po Křivancovi byla kandidátka, ministryni to zatajili

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Návrat Jiřího Křivance do čela Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem může mít ještě zajímavou dohru. Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová totiž Právu prozradila, že před jeho jmenováním žila v domnění, že náměstkyně krajského státního zástupce Lenka Bradáčová funkci odmítla. Ta přitom nabídku vůbec neobdržela.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Článek

„Od (pražského) vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly jsem dostala informaci, že doktorka Bradáčová funkci odmítla,“ sdělila Právu Kovářová.

Hlavní argument pro návrat Křivance, odvolaného v únoru bývalým ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS) za to, že odvolal za kritiku poměrů v justici šéfa liberecké pobočky státního zastupitelství v Ústí nad Labem Adama Bašného, přitom zněl, že se nepodařilo najít jiného vhodného kandidáta, protože z oslovených všichni nabídku odmítli.

Nabídku by přijala

„Byla jsem připravená jmenovat některého z náměstků. To mi připadalo přirozené,“ dodala Kovářová. Bradáčová, která je zároveň šéfkou Unie státních zástupců, by přitom podle vlastních slov případnou nabídku nejspíš využila.

„Pokud by mi tu funkci někdo nabídl, tak bych ji s největší pravděpodobností přijala. Jako náměstkyně mám samozřejmě také vlastní představu, jak by zdejší státní zastupitelství mělo do budoucna vypadat,“ uvedla s tím, že situace v severních Čechách, které se potýkají s mimořádně vysokou kriminalitou, je sice vážná, ale nikoli kritická.

„Kolegové se mě ptají, proč jsem funkci nevzala, ale já vůbec neměla co přijmout nebo odmítnout,“ dodala Bradáčová s tím, že s Rampulou osobně nejednala už zhruba půl roku.

Ministryně se s náměstkyní krajského státního zastupitelství má v nejbližší době sejít. „Doktorka Bradáčová mě kontaktovala se žádostí o schůzku. Teď jsem tři dny v zahraničí, ale po mém návratu se sejdeme,“ podotkla Kovářová.

Na svém rozhodnutí vrátit do funkce kontroverzního Křivance by prý něco změnila jedině na návrh Rampuly, který však Křivancovo jmenování označil za v danou chvíli nejideálnější řešení.

Vrchního státního zástupce Rampulu se Právu včera nepodařilo kontaktovat.

Rampula už předtím řekl, že oslovil několik možných kandidátů z řad advokátů, státních zástupců a soudců, všichni však údajně vedoucí post v Ústí odmítli. Konkrétní jména Rampula odmítl sdělit.

Reklama

Výběr článků

Načítám