Hlavní obsah

Soc. dem. chce zvýšit daně, 38 procent z příjmu nad 100 tisíc

Právo, ČTK, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sociální demokracie chce po případném úspěchu v podzimních volbách do Sněmovny zavést 38procentní daň z příjmu pro hrubé příjmy nad 1,2 miliónu korun ročně. Novinářům to ve středu řekl stínový ministr financí Bohuslav Sobotka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohuslav Sobotka se Zdeňkem Škromachem

Článek

„Především první prioritou je návrat k daňové progresi,“ uvedl ve středu na tiskové konferenci Sobotka. „Uvažujeme, že bychom navrhli sazbu daně 38 procent pro hrubé příjmy nad 1,2 miliónu korun ročně,“ řekl.

Sociální demokraté také hodlají  obnovit společné zdanění manželů s dětmi a zavést dědickou daň u velkých majetků, a to ve výši tři procenta u dědictví nad 10 miliónů korun. Od hranice deseti miliónů by měla být podle ČSSD zavedena majetková přiznání. 

Návrh ČSSD ostře odmítl daňový expert ODS Michal Doktor. "Já ten návrh sociální demokracie vnímám jako vyhlášení honu na milionáře. Je to taková hra 'Chyť si svého milionáře a ober ho vyššími daněmi'. Těch lidí majících takový příjem v České republice je zhruba 250 tisíc. I kdyby odevzdali veškeré své příjmy, nikoliv daně, veškeré své příjmy, nebude to stačit k tomu, aby se zaplatila ani desetina ze sociálních projektů, které navrhují sociální demokraté," řekl.  

Odliv pracovní síly

Proti návrhu jsou i podnikatelé. Podle Unie malých a středních podniků ČR jde o "nesmysl a populistický návrh", který uškodí českému hospodářství. "Toto opatření v žádném případě nikomu nepomůže. Nezvýší ani příjmy do státního rozpočtu, ani nepomůže české ekonomice. Vnímáme to jako čistě populistický návrh, který má přilákat určité politické straně více voličů, a to bez ohledu na tragické dopady, které to bude mít na české hospodářství," uvedl předseda unie a poslanec David Šeich.

"Vyšší zdanění vysokopříjmových skupin povede ve svém důsledku k tomu, že naše vysoce kvalifikovaná pracovní síla odejde za prací mimo republiku, kde si jí budou více vážit a cenit," dodal.

ČSSD slibuje lepší administraci daní

Podle Sobotky bude ČSSD prosazovat systém jednoho výběrního místa pro všechny daně, zdravotní a sociální pojištění. Pokud jde o společnou evropskou měnu euro, ČSSD ji chce přijmout v letech 2014 až 2015.

ČSSD chce také posílit elektronická daňová přiznání. Podnikatelé, kteří by tuto formu využívali, by byli zvýhodněni. Podle Sobotky by šlo například o lepší postavení z hlediska oprav přiznání, penalizace, termínů podání. Zvýhodnění by tak bylo ve formě snížení administrativního zatížení. 

Volební program ČSSD bude podle Sobotky zřejmě počítat i se zrušením principu superhrubé mzdy. Místopředseda ale dodal, že konečnou verzi Strategie pro rozpočtovou a daňovou politiku ČSSD, kterou představil médiím, schválí stranická programová konference až počátkem července. 

Anketa

Souhlasíte s návrhem ČSSD zvýšit daň z příjmu nad 100 tisíc na 38 procent?
Ano
30,5 %
Ne
69,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 33932 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám