Hlavní obsah

Do babyboxu v kadaňské nemocnici někdo odložil chlapce

Právo, Šárka Tonarová
Kadaň
Aktualizováno

Babybox u dětského oddělení kadaňské nemocnice se hodinu před pondělní půlnocí rozezněl dětským pláčem. Dveře speciální vyhřívané schránky zapadly asi za dvouměsíčním chlapcem. Dítě je podle ředitele nemocnice Josefa Maška zdravé a má se čile k světu.

Článek

"Jestli máme radost? Jistě, box splnil účel, dítě neskončilo v igelitové tašce v popelnici nebo v žumpě. Na druhou stranu, není dobré, když není s matkou," pokrčil rameny Mašek.

Chlapeček dostal jméno Vítek, kvůli dni, kdy na něj upozornil alarm v ambulanci. Je prvním miminem, které matka do kadaňského babyboxu během dvou let provozu odložila. "Neměl u sebe nic, podle čeho by se dal identifikovat. Tím se do jisté míry usnadní jeho případné umístění do rodiny," usoudil Mašek.

O dalším rozhodne soud

O dalším osudu dítěte bude rozhodovat soud. S největší pravděpodobností po nezbytných lékařských vyšetřeních skončí v kojeneckém ústavu, odkud už může do nové rodiny.

Pokud by si biologická matka chtěla chlapce vzít zpátky, musela by prokázat, že je skutečně její. Navíc by se vystavila riziku obvinění z trestného činu opuštění dítěte. Ze zkušeností personálu porodnic v kraji však vyplývá, že ženy, které opustí své děti, se obvykle nevrací. "Čas od času nám některá uteče i z porodnice. Hledáme ji i kvůli zaplacení poplatků a často se nám to vůbec nepodaří," připustil Mašek.

Chlapec se podle něj určitě nenarodil v kadaňské nemocnici. "Poznali bychom si ho," tvrdí. Každé zdravotnické zařízení totiž ošetřuje novorozence po porodu trošku jinak. "Různí se třeba místa očkování," doplnil.

25 schránek v zemi

Na Chomutovsku jsou babyboxy dva. Kromě kadaňské nemocnice nabízí alternativní řešení složité životní situace matkám i Chomutov. V celé zemi otevřel Nadační fond Statim celkem pětadvacet schránek pro odložené děti, které za tři roky od pražské premiéry zachránily dvacet dětí. Jen výjimečně se kojenci vrátili do původní rodiny.

"Například první zachráněné dítě. Protože k němu matka vložila i rodný list, museli ji úředníci sociálky kontaktovat, a tak se nakonec malá Sonička vrátila domů. Teď s matkou putuje po azylových domech," pokrčil rameny držitel patentu na babyboxy Ludvík Hess.

Potomků se zříkají kvůli špatné sociální situaci

Ostatní děti většinou žijí spokojený život v nových rodinách. "Často jsem v kontaktu s biologickými rodiči odložených dětí. Většinou se potomků zřeknou kvůli špatné sociální situaci, nebo jsou to cizinci. Nemají ani zdravotní pojištění, z nějž by se zaplatil porod," připustil Hess.

Nejčastěji končí v babyboxech sotva několikadenní děti. Výjimkou bylo osmiměsíční romské batole. "To bylo v Brně. Odložila ho babička, která se o něj měla starat, když rodiče nebyli doma. Nezapomenu, jak mi volala lékařka, co s nalezencem, který sedí proti ní a chce rohlík," vzpomněl si Hess.

Reklama

Související články

Matka v Olomouci odložila jednodenní dítě

Jednodenního chlapce, kterého jeho matka odložila, přivezli v pondělí večer kolem 21. hodiny zaměstnanci olomoucké pobočky Fondu ohrožených dětí (FOD) do...

Výběr článků

Načítám