Hlavní obsah

O eurokomisaři nemá Fischerova vláda rozhodovat, tvrdí svorně ODS a ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předsedové obou nejsilnějších parlamentních stran Jiří Paroubek (ČSSD) a Mirek Topolánek (ODS) nechtějí, aby o novém českém členovi Evropské komise rozhodovala přechodná úřednická vláda premiéra Jana Fischera.

Foto: Právo

Eurokomisař Vladimír Špidla

Článek

Paroubek a Topolánek tak reagovali na vyjádření ministra pro evropské záležitosti Štefana Füleho. Podle něj by bylo dobré, aby o jménu nového českého eurokomisaře rozhodla ještě Fischerova vláda, neboť po podzimních parlamentních volbách budou prý nejzajímavější funkce v komisi rozebrány.

"Já mám jiný názor než pan ministr Füle," řekl v pondělí Paroubek. Také Topolánek prostřednictvím SMS zprávy informoval, že má opačný názor než ministr.

"Myslím si, že podzimní volby budou kromě jiného také o tom, kdo bude za Českou republiku eurokomisařem," uvedl Paroubek. Politické strany by měly podle něj říci "nahlas a jasně", koho chtějí nominovat na tuto funkci.

Jednání o složení Evropské komise mohou podle Füleho začít již brzy a ministr soudí, že by bylo vhodné se do nich zapojit co nejdříve. Česko nyní v Evropské komisi zastupuje až do podzimu, kdy by měl výkonnému orgánu sedmadvacetičlenného bloku vypršet mandát, bývalý premiér Vladimír Špidla (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám