Hlavní obsah

Kovářová vrátila Křivancovi funkci šéfa ústeckých žalobců

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová v pondělí vrátila Jiřího Křivance do funkce ústeckého krajského státního zástupce. Křivance z pozice v únoru odvolal exministr Jiří Pospíšil, kterému se nelíbilo, že Křivanec zbavil funkce šéfa liberecké pobočky státního zastupitelství Adama Bašného. Kovářová návrat zdůvodnila tím, že funkci je potřeba obsadit a nikdo jiný neměl zájem.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Článek

Odvolání Bašného odůvodnil Křivanec mimo jiné komentováním kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka. Bašný tehdy uvedl několik pochybností ohledně nezávislého postupu při Čunkově údajné úplatkářské aféře.

Podle Unie státních zástupců odvolání Bašného způsobilo prohloubení nedůvěryhodnosti státního zastupitelství. Na základě toho také vyzvala nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou, aby zvážila své setrvání ve funkci.

Řešení není ideální... Katastrofální situace vyžadovala velmi rychlé řešení.
Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Podle Kovářové se nenašel žádný zájemce o funkci, nepřihlásil se podle ní ani nikdo ze současných náměstků.

"Vím, že toto řešení není ideální, představovala bych si řešení jiné, ale v současné době žádná jiná vhodná osoba není. Dokonce ani žádný ze současných náměstků krajského státního zastupitelství neměl o tuto funkci zájem," řekla Kovářová s tím, že tak vyhověla návrhu pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly. "Podle Rampulových informací je personální situace v severních Čechách," dodala ministryně.  

Křivanec odvolal Bašného z vedoucí pozice zhruba v polovině února s tím, že opakovaně manažersky pochybil a také komentoval kauzy, které nebyly jeho, čímž údajně porušil zákon o státním zastupitelství.

Kovářové rozhodnutí vyvolalo kritiku od šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, podle nějž je "neslučitelné s mandátem úřednické vlády". "Paní ministryně Kovářová bohužel naplnila obavy, že je prodlouženou rukou Topolánkovy justiční mafie," uvedl Paroubek s odkazem na spekulace o ovlivňování justice bývalou vládou Mirka Topolánka.

Rána justičnímu systému

Mimo jiné šlo o Bašného kritické vyjádření ke způsobu vyšetřování Čunkovy údajné korupční kauzy, které žalobce pronesl loni v prosinci na semináři české pobočky nevládní organizace Transparency International (TIC). Žalobce tehdy například řekl, že Čunkův případ je "největší ranou do pracně budované image justičního systému".  

Jeho odvoláním se pak ovšem zabývala inspekce ministra spravedlnosti a dospěla k závěru, že Bašný manažersky neselhal, plnil to, co měl, a tak jediným důvodem personální změny bylo Bašného vystoupení na konferenci TIC. Podle Pospíšila tak důvody k jeho odvolání nebyly adekvátní.

Podle informací Vesecké však odvolání Bašného bylo výsledkem jeho pochybení v povinnostech coby šéfa pobočky, které vyplývají z jejího organizačního řádu. Bašný však popřel, že za zabezpečení úkolů pobočky odpovídal.

Ministr pak jednal s Křivancem o možném řešení situace. Ústecký krajský státní zástupce mohl podle ministra povolat Bašného zpět do funkce, nebo sám odejít. První možnost prý ale Křivanec odmítl, a tak jej Pospíšil odvolal. Křivanec ve vedoucí funkci skončil k 25. únoru. Pospíšil tehdy také uvedl, že by se měl Bašný podle něho vrátit zpět do čela liberecké pobočky ústeckého státního zastupitelství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám