Hlavní obsah

Ministerstvo vnitra má na stole žádost o registraci TOP 09

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová strana Miroslava Kalouska v pondělí požádala na ministerstvu vnitra o registraci své strany TOP 09. Podle Kalouska už přípravný výbor shromažďuje stovky zájemců o členství v konzervativním a proevropsky orientovaném uskupení. Zatím je však oficiálně přijmout do strany nemůže.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg

Článek

"Jsme tím mile překvapeni. Děkujeme jim za zájem a píšeme, že členy se budou moci stát teprve, až partaj formálně vznikne," řekl Kalousek. Od pondělí má ministerstvo vnitra podle zákona 15 dní na rozhodnutí o registraci TOP 09.

Kalousek nový subjekt představil minulý týden, představil také jediného kandidáta na post předsedy strany - exministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga. Představitelé strany na konferenci uvedli, že důraz budou klást na tradiční demokratické hodnoty - svobodu a humanismus, na nepopulistický přístup k veřejnosti a na snížení nadbytečné byrokracie.

TOP 09 zatím nezveřejnila, zda či s kým hodlá uzavírat koaliční partnerství, dohodu už však má stvrzenou s hnutím Starostové a nezávislí, jehož někteří členové mají TOP 09 zastupovat na regionálních kandidátkách do říjnových voleb.  

V bleskovém průzkumu společnosti STEM pro Českou televizi dalo 40 procent respondentů najevo ochotu zvážit, zda TOP 09 volit v podzimních volbách do Sněmovny. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám