Hlavní obsah

Státní maturity VŠ stejně neuznají, stěžují si studenti

Praha

V pořadu Otázky Václava Moravce se diskutovalo o státních maturitách. Zástupce studentů Filip Vích si stěžoval, že maturanti neznají ani seznamy četby a vysoké školy stejně nebudou státní maturitu brát v úvahu při přijímačkách. Bývalý ministr školství Ondřej Liška (Strana zelených) uvedl, že vysokým školám nelze nařídit, aby státní maturitu akceptovaly. Prý se tak stane časem přirozeně.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bývalý ministr školství Ondřej Liška

Článek

Ministryně školství Miroslava Kopicová věří, že je nutné, aby byly nové maturity zahájeny.  Projekt je mimo jiné financován i z evropských peněz a ty by ČR zřejmě musela vrátit. Na ministerstvo už prý pozvala zástupce studentů k diskuzi.

Bývalý ministr školství Ondřej Liška (Strana zelených) uvedl, že maturity jsou dobře připravené. Další odklad podle něj znamená konec projektu. Studenti podle něj už přes rok "přesně vědí, co se mají naučit a nemají žádný racionální důvod se obávat, že by při státních maturitách neuspěli."

Spoluorganizátor studentského protestu Filip Vích ale uvedl, že nejsou k dispozici seznamy četby a vysoké školy nepotvrdily, že státní maturita bude hrát roli při přijímačkách.

Liška vysvětlil, že vysokým školám "nelze nařídit, aby státní maturitu akceptovaly." Může se to stát  jen přirozenou cestou.

Předseda asociace ředitelů: vyhláška přišla pozdě

Alfréd Dytrt, předseda asociace ředitelů gymnázií, dodal, že další odložení maturit z nich už udělá bezcenný kus papíru. Seznam četby je podle něj dávno hotový, ale je možné, že na některých školách učitelé málo informují.

Prováděcí vyhláška k maturitám byla však vydána až v těchto dnech. Dytrt řekl, že vyhláška je tu pozdě. Liška uvedl, že nebyla připravena včas, ale ještě v době, kdy je realistické zvládnout její realizaci.

Dálnice jsou někdy předražené, někdy levné

V další části pořadu ministr dopravy Gustáv Slamečka potvrdil, že dojde ke zpomalení stavby některých dálnic.

Děkan dopravní fakulty ČVUT Petr Moos upozornil, že např. obchvaty jsou důležité i z hlediska životního prostředí a my jsem se jako ČR zavázali, že budeme stavět obchvaty. 

Slamečka chce přehodnotit finanční náročnost staveb a připravuje krizový plán. Podle něj lze odstranit několikaleté průtahy při získání pozemků, ale také změnit technické normy. I rozestavěné projekty je možné zlevnit, ale tam úspory nebudou tento rok.

Novinář Filip Černý uvedl, že ušetřit by se dalo na stavebních firmách. Podle něj se u nás dělají tendry, které předem znají vítěze, a obvinil ministerstvo dopravy, že uvádí lživé argumenty. Slamečka řekl, že když se děje něco nezákonného, má to Černý oznámit orgánům činným v trestném řízení.

Moos připustil, že někdy se srovnávají ceny staveb s cenami doprovodných akcí, čili nesrovnatelné. České stavby prý v globálu nejsou tak předražené. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám