Hlavní obsah

Ruzyňské letiště zavřelo kvůli revizi hlavní ranvej

– Praha • Aktualizováno

V neděli se provoz na pražském letišti přesunul z hlavní na vedlejší dráhu. Letadla nalétávají od 9:00 do 17:00 přes hustě osídlené části Prahy a Kladenska. Důvodem je revize hlavní dráhy, sdělila mluvčí letiště Eva Krejčí.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Článek

Jednodenní revize je podle Krejčí nutná, neboť letiště letos při pravidelné květnové údržbě hlavní dráhy použilo nové technologie. Celkem údržba spolkla 32 tun speciálních materiálů, například kameniva a pryskyřice. "Výsledek je třeba prověřit," uvedla mluvčí.

"Revize probíhá bez problémů, skončí v plánovaných sedmnáct hodin," řekla Novinkám krátce po poledni mluvčí letiště Eva Krejčí.

Letiště provádí údržbu drah pravidelně na jaře a na podzim. Letos zavřelo hlavní dráhu v době od 25. dubna do 18. května. Od 30. dubna bylo možné létat na hlavní ranvej alespoň v noci.

Při uzavírkách hlavní dráhy se provoz přesouvá na vedlejší ranvej, která je k hlavní kolmá. Letiště proto před dvěma lety uzavřelo se starosty dotčených pražských čtvrtí a okolních obcí dohodu. Podle ní se vedlejší dráha nevyužívá v noci, aby letadla nerušila občany ze spaní.

Přesuny provozu by měly skončit po dokončení nové ranveje, která má vést ve stejném směru jako nynější hlavní dráha. Termín jejího zprovoznění se odhaduje na léta 2013 až 2014.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Letadlo ČSA přistává na Ruzyni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám