Hlavní obsah

V Česku zatím 4 případy prasečí chřipky a deset podezření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři prokázané a deset dalších možných případů tzv. prasečí chřipky, taková je statistika ministerstva zdravotnictví ke 13. červnu 2009. Rozhodně se nedá říci, že by virus A/H1N1 v Česku způsoboval velké problémy.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Zleva: vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Martina Havlíčková, hlavní hygienik Michael Vít a ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Článek

"Od 28. 4. 2009 bylo hlášeno celkem 238 osob, které pro respirační obtíže vyhledaly lékaře. Z nich byla vyšetřením ve 4 případech infekce A (H1N1) potvrzena, ve 224 případech infekce vyloučena, v 10 případech se na definitivní výsledek vyšetření čeká," uvedlo tiskové oddělení ministerstva v sobotu.

Z deseti lidí, u nichž se na výsledek vyšetření čeká, byli jen dva hospitalizováni, další zůstali doma. U osob, které se stýkali s nemocnými nebo těmi, kteří hlásili respirační obtíže, se odběr biologického materiálu neprovádí, pokud nemají příznaky nemoci.

V pátek švýcarská farmaceutická společnost Novartis oznámila, že vyrobila první sérii vakcíny proti aktuálnímu viru prasečí chřipky A/H1N1. V červenci chce zahájit klinické zkoušky a co nejdříve začít s hromadnou výrobou. S dodávkami počítá na podzim.

O vakcínu, která má být odpovědí na takzvanou prasečí chřipku, už projevily zájem vlády asi 30 zemí světa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám