Hlavní obsah

Je to zlá pomluva, říká Kalousek o možném sňatku s ODS

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Někdejší významný lidovec Miroslav Kalousek odpovídal na dotazy Práva týkající se okolností vzniku jeho nové strany TOP 09 či jejích ambicí vstoupit s někým do koalice.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

Kdy jste začal koketovat s myšlenkou založit vlastní stranu?

Určitě to nebylo tak, že Kalousek seděl v kuchyni a napadlo ho to. My jsme s poměrně širokým okruhem přátel vedli politické diskuse o tom, že na politické scéně není konzervativní strana. Uvažovali jsme, jestli by tady vůbec měla místo, zda by skutečně mohla být atraktivní, a spíš jsme jen teoretizovali. V okamžiku, kdy v diskusích o reformách bylo zřejmé, že KDU své prvotní reformní nadšení je připravena rozmělňovat a jít cestou k rovnostářství, ta myšlenka začala sílit. A poté, co byla vyslovena nedůvěra Topolánkově vládě, jsme se rozhodli, že do toho půjdeme.

Dlouho jste říkal, že přemýšlíte o odchodu z politiky, a najednou jste založil stranu.

To byla součást toho přemítání. Já jsem říkal už po volbách v roce 2006, že asi z politiky odejdu, protože v KDU-ČSL, se cítím – hezky to řekl pan Schwarzenberg, že se u zelených cítí jako dinosaurus – jako hodně kontroverzní osoba. A koneckonců ten výrok, který zazněl z našich řad, že Kalousek je výborný ministr pro Českou republiku, ale špatný pro lidovce, je toho dokladem.

Myslím si, že v tom máme s Karlem Schwarezenbergem podobný osud. Také ve Straně zelených zaznělo, že on je vynikající ministr pro Českou republiku, ale špatný pro zelené. Takže teď se nám třeba podaří, že budeme dělat dobrou práci pro Českou republiku, a ještě nám to nebude nikdo vyčítat.

Zpátky k otázce. V okruhu přátel, s kterými mluvíme o politice, mi říkali – chceš odejít z politiky, ale nezkusil bys jít s námi do projektu konzervativní strany? No a já jsem o tom začal přemýšlet. Nakonec jsem řekl, že ano.

Kdo patří do okruhu přátel?

To jsou lidi jak z KDU, tak mimo KDU. Ve čtvrtek jsme představili přípravný výbor. Až ukážeme kandidátky, představíme další osobnosti, které budou tvořit tváře strany. Takže řadu dalších jmen a tváří veřejnost může poznat.

Ve kterém momentu se do té diskuse zapojil Karel Schwarzenberg?

V zásadě jsme si o tom povídali, když jsme spolu seděli ve vládě nebo v parlamentu. Myslím si, že si velmi dobře rozumíme. S Karlem Schwazenbergem jsem tyhle úvahy vedl jenom já. On do toho našeho diskusního kruhu nechodil.

A myšlenka, že by se měl stát předsedou, vznikla kdy?

Když jsme se rozhodli, že stranu založíme, tak jeden z postulátů, které jsme si stanovili, byl, že nikdo nesmí projekt ohrozit svými osobními ambicemi. Takže až budeme navrhovat lídra, prostě si poctivě řekneme, kdo je nejlepší. Až budeme navrhovat kandidátky, nebudou se uvádět zásluhy a vzhled, ale opravdu se řekne, kdo je nejlepší reprezentant programu. Kdo je nejpřitažlivější pro voliče. No a když Karel Schwarzenberg řekl, že se bude na tom projektu podílet, v přípravném výboru jsme řekli: Tak kdo z nás je tady nejlepší, nejzkušenější a největší autoritou? Jednoznačně Karel Schwarzenberg!

Pozorovatel zvenčí by řekl, že vy jste do toho dal největší úsilí. Říká se taky „Kalouskova strana“, takže se dalo trochu předpokládat, že vy budete chtít být předsedou.

Já jsem byl motorem těch přípravných akcí díky svým zkušenostem, ale vracím se zpátky k té větě, kterou jsem řekl. Já jsem přesvědčen, že Karel Schwarzenberg je vůbec nejlepší politik na české scéně.

Budete chtít, aby kandidoval do Sněmovny?

To je zase jeho rozhodnutí. Já bych to pochopitelně uvítal. Bavili jsme se o tom. On se musí rozhodnout a myslím si, že si to bude zvažovat a zváží svůj zdravotní stav. (Schwarzenbergovi je 72 let, do podzimu 2010 má senátorský mandát – pozn. red.)

Je to detail, ale kdo vymyslel značku TOP 09? Je terčem řady jízlivých komentářů.

Já se bez mučení přiznám, že to byl trochu úmysl. Víte, vy s námi mluvíte jako s hotovou stranou. Už jsem zaslechl kritiky na grafiku nebo že internetové stránky by měly vypadat jinak. Kritika ale vychází z toho, že jsme hotová strana. My jsme ale zatím jen přípravný výbor. To znamená, že prezentaci, kontaktní místa, která teď máme čtyři v republice, jsme museli udělat, když to trochu přeženu, v kuchyních na koleně. Teprve až budeme zaregistrovanou stranou, získáme nějaké prostředky a budeme schopni uzavírat smluvní závazky, budou věci i po formální stránce vypadat profesionálně. Kdyby nebyly předčasné volby, vůbec nevylučuji, že bychom se jmenovali jinak. Já jsem si téměř jist, že bychom měli jiné logo. Ale protože padlo rozhodnutí o předčasných volbách a my jsme se dostali do šibeničních časových termínů, musela se spousta věcí dělat velice rychle a spousta činností, které by normálně na sebe navazovaly, se musela dělat současně.

Musíme se prezentovat názvem, který by nás sice charakterizoval, ale který by nezapadl v tom moři politologických značek jako SNK ED či SPR-RSČ. Volič se v tom těžko orientuje. Já souhlasím s tím, že název TOP 09 provokuje, a upřímně říkám, že to byl úmysl, aby si ho volič v krátkém čase zapamatoval. A to, že se o tom názvu už živě diskutuje, ukazuje, že záměr se povedl. Přičemž jsem přesvědčen, že zkratka těch slov poměrně věrně vystihuje programové priority.

Jak si budete říkat? Topáci?

Ne. Konzervativci z TOP 09.

Vznik strany vyvolal hodně kontroverzí, hlavně u lidovců, odkud odcházíte a odkud k vám jde řada členů. Rozzlobil jste je hlavně tvrzením, že se z nich stala socialistická rovnostářská strana. Dokonce váš bývalý spojenec Jan Kasal označil za nevkusné, že jste se uchýlil k lacinému nálepkování. Na jakých konkrétních činech a slovech lidovců lze vyvodit, že jdou doleva?

Já to nepokládám za nevhodné nálepkování. To je přece legitimní politický směr.

V programových východiscích říkáte, že je nutná vyšší spoluúčast ve zdravotnictví, jak si ji představujete?

Rozumím tomu, že chcete podrobný program a sestavení kandidátek. To teď není možné. Nechci ale uhýbat. V principu je nad slunce jasnější, že není dlouhodobě možné penzijní a zdravotní systémy dlouhodobě udržet bez přiměřené spoluúčasti. Nyní pracujeme na konkrétním programu, který během prázdnin zveřejníme.

V programu říkáte, že by měla být spoluúčast vyšší.

Ano, teď je ve zdravotnictví spoluúčast, ale někde je zakázaná. Vy si nemůžete, ani kdybyste chtěl, zaplatit nadstandard. To je nesmysl.

Kolik lidí přilákáte na politiku přísného hospodaření?

To by mě také samotného zajímalo, pevně doufám, že takových lidí je v České republice dostatek. Kolik jich skutečně je, ukážou až volby.

Kdy se rozhodne, jestli do sněmovních voleb půjdete sami, nebo v koalici?

Podívejte se, my se diskusím o předvolebních koalicích nebráníme. Je to model, který česká politická strana zná. KDU v roce 2002 taky šla do voleb v koalici. Nikdo na to neumřel a nepřišel o samostatnost. Takže pro mě model koaliční kandidátky je představitelný. Co je pro mě nepředstavitelné, je, že by politici TOP kandidovali na kandidátkách jiné politické strany.

Jediné, co je rozhodnuto, je spolupráce s hnutím nezávislých starostů. Oni nebudou samostatně kandidovat do Sněmovny, podpoří TOP a nabídnou nám na kandidátky své elitní starosty, kteří nemají problém s volebním programem TOP. Současně proti sobě nepůjdeme v komunálních a regionálních volbách.

A zda budeme jednat s nějakou jinou stranou? Tak v tomto případě připadá v úvahu pouze ODS. My se té diskusi nebráníme, ale také se rozhodně nevnucujeme. Ale rozhodnutí musí padnout relativně rychle.

Už jste jednal s Mirkem Topolánkem?

Probíhá to na bázi nezávazných konzultací, nemůžeme mluvit o oficiálním jednání v okamžiku, kdy jsme ještě nevznikli. V zásadě se tomu nebráníme, ale pochopitelně záleží na podmínkách, na dohodě programového průniku.

Podle Martina Bursíka i jiných chcete vytvořením strany pouze zvýšit svou cenu pro vyjednávání pro vstup do ODS. Můžete vyloučit, že by se to v budoucnu mohlo stát?

Tohle musím označit jako pomluvu. To prostě není pravda. To je docela nespravedlivé a úmyslně zlé obvinění.

Na financování strany si nechcete brát úvěr. Je to hezké gesto, ale jak to budete řešit, když peníze dojdou, nedáte zaměstnancům výplaty?

Nemáme zaměstnance. Máme čtyři kanceláře a lidi s živnostenským listem a dohodou o dílo. Jsou to nadšenci, kteří, bude-li to nezbytné, jsou připraveni na platbu chvíli počkat.

Jak dlouho se to s nadšením dá dělat?

Pouze do voleb, po nich musí padnout rozhodnutí. Do voleb si nechceme vzít úvěr – všechny dárcovské příspěvky samozřejmě zveřejníme – protože si nemůžeme být jisti, jestli bychom ho zaplatili. Také si realisticky myslím, že v období finanční krize by nikdo politické straně úvěr nedal.

Kolik vy osobně jste do toho nainvestoval?

U mě nepůjde o darovací smlouvu. Prostředky, které jsem do toho vložil, vyúčtuji jako mimořádný členský příspěvek. Je to kolem 140 tisíc.

Pro představu, kolik stojí rozjetí politické strany?

Zatím jsou to řády statisíců, protože jsme zatím nikomu nic nezaplatili. V těch kancelářích teprve budou podepsány smlouvy a také nebudeme platit první den.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám