Hlavní obsah

STEM: Kalouskovu novou stranu by mohlo volit 40 procent lidí

Aktualizováno

Téměř 40 procent lidí nevylučuje, že by v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny dalo hlas nově vzniklé straně TOP 09. Vyplynulo to z bleskového průzkumu agentury STEM pro Českou televizi (ČT). Skoro 60 procent Čechů pak připouští, že strana má šanci uspět u voličů a dostat se do parlamentu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Zleva Miroslav Kalousek, Jaromír Drábek, Ludmila Müllerová a Karel Schwarzenberg

Článek

Založení strany zaregistrovaly podle průzkumu dvě třetiny lidí a téměř polovina lidí ví, že ji má vést senátor a bývalý ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

Založení strany zaregistrovaly podle průzkumu dvě třetiny lidí a téměř polovina lidí ví, že ji má vést senátor a bývalý ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

Stranu ve čtvrtek představil někdejší lidovec Miroslav Kalousek. Podle Schwarzenberga se strana chce stát politickou alternativou pro nespokojené občany a chce se pokusit o nápravu "veřejných věcí".

"Nechceme být populární za každou cenu, a už vůbec ne za cenu nereálných slibů," nastínil ve čtvrtek Kalousek program nového uskupení. [celá zpráva]

Spolu s Kalouskem do nově založeného subjektu přešli i lidovečtí poslanci Vlasta Parkanová a Pavel Severa. Z ODS se k TOP 09 přesunul poslanec František Laudát.

V pátek své vystoupení z KDU-ČSL oznámil i dosavadní předseda lidovců v Karlovarském kraji Josef Malý s tím, že přijal nabídku stát se členem přípravného výboru TOP 09. "Vstupoval jsem do středopravé strany. Nyní je KDU-ČSL nalevo od ČSSD a to není strana, kde bych chtěl působit," řekl Malý ke svému odchodu.

TOP 09 bude chtít kandidovat v říjnových volbách, a to samostatně či v koalici s jiným subjektem. Jejím cílem je zisk dostatečného počtu mandátů, aby strana mohla ve sněmovně založit vlastní klub, na což stačí tři poslanci.

Anketa

Jaký bude mít nová strana TOP 09 v říjnu volební výsledek? (pokud bude kandidovat samostatně)
0 - 2,9 %
30,4 %
3 - 4,9 %
11,5 %
5 - 10 %
42,2 %
10 a více
15,9 %
Celkem hlasovalo 26940 čtenářů.

Reklama

Související články

Schwarzenberg povede novou Kalouskovu stranu

Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg povede novou stranu, kterou zakládá jeho exkolega z resortu financí Miroslav Kalousek. Nese název TOP 09....

Liška tvrdí, že ho lákali do TOP 09

Prozatímní předseda Strany zelených a bývalý ministr školství Ondřej Liška řekl ve čtvrtečních Impulsech Václava Moravce, že ho nová strana TOP 09 lákala, aby...

Výběr článků

Načítám