Hlavní obsah

Lidovci a ČSSD žádají po premiérovi odvolání Juráskové a Šnajdra

Aktualizováno

Zbavit funkce ministryni Danu Juráskovou a jejího prvního náměstka Marka Šnajdra žádají po premiérovi Janu Fischerovi tři poslanci KDU-ČSL. Michaelu Šojdrovou, Jiřího Carbola a Ludvíka Hovorku pobouřilo, že ministerstvo schválilo sloučení Zdravotní pojišťovny Agel a Hutnické zaměstnanecké pojišťovny ve stejný den, kdy se Sněmovna shodla na zpřísnění podmínek pro slučování pojišťoven. Pro odvolání ministryně se vyslovila i ČSSD.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková při jednání Sněmovny.

Článek

"Vedení ministerstva pohrdlo jasnou vůlí Poslanecké sněmovny jako legitimního představitele občanů České republiky. Žádáme premiéra, aby osoby odpovědné za toto rozhodnutí, především ministryni Juráskovou a prvního náměstka Šnajdra, okamžitě odvolal z jejich funkcí a podnikl další kroky nezbytné k nápravě důsledků tohoto rozhodnutí," uvádí se v prohlášení tří poslanců.

K lidoveckým poslancům se v pátek přidala i ČSSD. Její předsednictvo schválilo výzvu vládě a premiérovi Janu Fischerovi, aby zvážil odvolání ministryně zdravotnictví Juráskové a projednal i odvolání jejího náměstka Šnajdra. 

Šnajdr: poslanci vyzývají k porušení zákona

První náměstek Marek Šnajdr uvedl, že ministerstvo zdravotnictví rozhodovalo ve správním řízení a muselo dodržet platný zákon. Pokud poslanci toto ministryni vytýkají, vyzývají ji vlastně k porušování zákona.

"Tato trojka si velmi hystericky hledá místo na politickém slunci, aby se zviditelnila. Proces slučování se řídí správním právem a platným zákonem. Ministryně není vázána svým osobním názorem nebo pocitem, ale platným zákonem. Je velmi smutné, když zákonodárci vyzývají ústavního činitele, aby porušoval zákon," řekl Šnajdr.

Tři lidovečtí poslanci vidí ve spojení pojišťoven první krok v naplnění plánu na ovládnutí tří zdravotních pojišťoven jedním subjektem a vytvoření neformálního koncernu velké pojišťovny a sítě zdravotnických zařízení.

Lidovci varují před monopolním postavení Agelu

Vláda připravuje další zpřísnění podmínek pro fungování zdravotních pojišťoven. Mimo jiné chce, aby stejný subjekt nemohl vlastnit zdravotní pojišťovnu a zdravotnické zařízení. Agel a.s., již založil třinecký podnikatel Tomáš Chrenek, má vedle vlastní zdravotní pojišťovny také téměř tři desítky nemocnic, poliklinik, laboratoří a lékáren, většinu na Moravě. I kdyby poslanci návrh schválili, zpětně nelze nové podmínky na Agel uplatnit.

Chrenek je předsedou dozorčí rady Třineckých železáren, které figurují mezi zřizovateli obou těchto pojišťoven.

Lidovečtí poslanci varovali, že v případě slučování s dalšími pojišťovnami se Agel dostává do monopolního postavení i v dalších regionech republiky, což podle nich výrazně naruší hospodářskou soutěž zdravotnických zařízení i zdravotních pojišťoven.

Přijeďte se podívat, pak kritizujte, reagovala společnost

Společnost na výzvu lidoveckých poslanců reagovala tím, že je pozvala k návštěvě všech zdravotnických zařízení skupiny, aby se seznámili s realitou. "Pak ať třeba kritizují," napsali zástupci pojišťovny v tiskovém prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám