Hlavní obsah

Víkend bude slunečný, po neděli bude až 30 stupňů

Novinky, Luděk Fiala
Praha

Deštivé počasí posledních týdnů si během víkendu udělá přestávku. Meteorologové očekávají zejména v sobotu polojasnou až skoro jasnou oblohu, v neděli se k tomu ještě začne výrazněji oteplovat. Na začátku příštího týdne nás čekají zatím nejteplejší dny června.

Článek

"Dnes přechází přes naše území podružná studená fronta té včerejší, která přinášela intenzivní bouřky, a to zejména na západ Čech. Na Plzeňsku v bouřkách spadlo 35 mm srážek," řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

"Odpoledne by mělo od západu oblačnosti ubývat. Potom se k nám bude od západu nasouvat výběžek vyššího tlaku vzduchu, který slibuje slunečný víkend a první polovinu příštího pracovního týdne," dodala.

V pátek a v sobotu podle ní bude ještě od severozápadu proudit studený vzduch, který přinese i velmi chladná víkendová rána s teplotami mezi devíti až pěti stupni. Na horách po ránu klesnou dokonce na jeden až dva stupně.

V sobotu přes den bude polojasno až skoro jasno. Teploty vystoupí na 18 až 22 stupňů, tepleji bude na Moravě.

V neděli se začne severozápadní proudění měnit na jihozápadní, začne se proto výrazněji oteplovat. Teploty přes den vyšplhají na 22 až 26. "V neděli odpoledne se budeme setkávat s kupovitou oblačností. Žádné srážky by se ale vyskytovat neměly," řekla Honsová.

Začátek týdne teplý i deštivý

Pondělní ráno už bude teplejší s teplotami mezi 13 a 11 stupni. Zpočátku dne bude ještě polojasno až skoro jasno, odpoledne začne oblačnosti přibývat, podle meteorologických modelů by se mohly vyskytnout přeháňky. Teploty v Čechách porostou na 24 až 28 stupňů, na jižní Moravě dosáhnou až na tropických 30 stupňů.

Během úterka bude vrcholit příliv teplého vzduchu od jihu. "Zpočátku dne bude polojasno, odpoledne až oblačno, očekáváme bouřky," řekla Honsová. Teploty se budou pohybovat mezi 26 až 30 stupni. Ve středu pak opět přijde studená fronta.

Před velmi vysokými teplotami v těchto dnech varují úřady ve Španělsku a v Řecku, kde je ve stínu až 39 stupňů. Ve Velké Británii naopak mají odpolední teploty do 14 stupňů a oteplení v nedohlednu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám