Hlavní obsah

Exkluzivní procházka budovou bývalého rádia Svobodná Evropa

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Budova někdejšího Federálního shromáždění, v níž donedávna sídlilo Rádio Svobodná Evropa, se během několika měsíců otevře veřejnosti jako další expozice přiléhajícího Národního muzea.

Článek

Návštěvníci budou mít od 15. srpna možnost navštívit komentované prohlídky, které je zavedou mimo jiné do někdejší burzovní haly, respektive sálu Sněmovny lidu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Sál někdejší Sněmovny lidu.

Právě tam byl Václav Havel poprvé zvolen prezidentem a vystoupila zde i řada předních zahraničních státníků včetně Michaila Gorbačova, George Bushe st. či Margareth Thatcherové.

"Zde se také rozpadlo Československo a skončila federace," připomněl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Informační tabule zobrazující výsledky hlasování.

Prvním výstavním počinem bude projekt nazvaný Be free!, který přiblíží atmosféru života v někdejším Československu v 50. až 80. letech minulého století. Výstava bude zahájena symbolicky 17. listopadu u příležitosti 20. výročí pádu železné opony.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Vedle expozic nabídne budova návštěvníkům také restauraci, která vznikne v místech někdejší poslanecké jídelny.

Od srpna, kdy začnou první prohlídky, bude také fungovat restaurace, která vznikne v místech někdejší "parlamentní vývařovny", jak rozsáhlý prostor s technickým zázemím nazval ředitel Lukeš.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pohled do vnitrobloku budovy.

Dalšími projekty budou připomenutí stého výročí českého olympionismu a rozsáhlá výstava nazvaná Velká Morava, která bude navazovat na expozici v budově Národního muzea, jejímž tématem budou staré české pověsti.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Takovýto výhled měl předseda Federálního shromáždění.

V době rekonstrukce historické budovy Národního muzea, která je naplánována na roky 2011 až 2015, se návštěvníci dočkají mimo jiné průřezové expozice, jež přiblíží, kterak muzejní sbírky viděli návštěvníci od 19. století do současnosti. Dle Lukeše by mělo jít o nejvzácnější předměty ze sbírek muzea.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Opuštěné prostory, v nichž v posledních letech sídlilo Rádio Svobodná Evropa.

Obě budovy budou v rámci rekonstrukce propojeny tunelem, který návštěvníkům usnadní přesun. Na úpravu a opravu prostor Federálního shromáždění pro potřeby muzea je vyčleněno 160 miliónů korun. Národní muzeum s novou budovou získalo nové výstavní prostory o rozloze 3 000 metrů čtverečních. [celá zpráva]

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Národní muzeum před pár týdny také vyzvalo veřejnost ke spolupráci při hledání nového názvu budovy. [celá zpráva]

Hledáme název pro budovu bývalého Federálního shromáždění

Národní muzeum hledá ve spolupráci s Novinkami nový název pro budovu bývalého Federálního shromáždění a Rádia Svobodná Evropa.

Zájemci mohou své nápady s kontaktem a krátkým vysvětlením posílat do konce června na e-mailovou adresu lucie_novotna@nm.cz.

Zájemci mohou své nápady s kontaktem a krátkým vysvětlením posílat do konce června na e-mailovou adresu lucie_novotna@nm.cz.

Pokud se chcete ankety Národního muzea zúčastnit, pošlete kopii i na adresu redakce@novinky.cz.

Do předmětu zprávy dejte: Nové jméno. Novinky.cz poté uspořádají anketu, který název se čtenářům nejvíc líbí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám