Hlavní obsah

Schwarzenberg povede novou Kalouskovu stranu

Právo, Novinky, dan, jov
Praha
Aktualizováno

Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg povede novou stranu, kterou zakládá jeho exkolega z resortu financí Miroslav Kalousek. Nese název TOP 09. Schwarzenberg bude také jediným kandidátem na post předsedy strany. Na tiskové konferenci to ve čtvrtek řekl Kalousek.

Článek

"Nemáme moc času, rozkecávat se to bude stejně. Očividně volič očekává něco nového. Smysl TOP 09 je nabídnout alternativu, proto jsme se rozhodli k tomuto kroku. Je to pro nás značné riziko. Máme, například Miroslav Kalousek a já, vydobytý nějaký politický kapitál, který teď vsadíme. Máme zdravou šanci," řekl Schwarzenberg. 

"Obracíme se na všechny občany, kteří chtějí mít demokratickou republiku jako právní stát. V české zemi musíme postavit společnost, která nebude tak ohrožena korupcí. Voliče chceme takové, kteří cítí odpovědnost k této zemi. Slibujeme, že zavedeme takový řád, který zabrání plýtvání penězi,“ pokračoval Schwarzenberg.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Karel Schwarzenberg

"Nechceme být populární za každou cenu, a už vůbec ne za cenu nereálných slibů,“ řekl Kalousek s tím, že se nebrání diskusím o koaličních kandidátkách.

Schwarzenberg: Pro zelené jsem dinosaurus

Na otázku, jak se nyní Schwarzenberg staví vůči zeleným, za které byl ministrem a které také podpořil v evropských volbách, exministr řekl, že této straně již nemá co dát. „Já jsem s plným nasazením bojoval o to, aby Strana zelených byla zastoupena v Evropském parlamentu. Všichni víme, jak volby skončily,“ řekl Schwarzenberg.

„Dlouze jsem o tom přemýšlel. Došel jsem tedy k závěru, že je nutná změna. Vedení strany převzal velmi nadaný a schopný bývalý ministr školství Liška, doufám, že povede stranu k obnově původního postavení. Bylo zřejmé, že pro valnou většinu lidí zeleného hnutí nejsem příliš atraktivní politik,“ zamyslel se Schwarzenberg.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Zleva Miroslav Kalousek, Jaromír Drábek, Ludmila Müllerová a Karel Schwarzenberg

„Potřebuje to výměnu generací. Ač jsem lesník a přírodou jsme se zabýval, ideály jsou mi blízké, ale u zelených již působit nebudu,“ dodal Schwarzenberg s tím, že by se cítil jako dinosaurus. Bursík byl podle něj nejlepší ministr životního prostředí, jakého kdy Česká republika měla.

"TOP 09 mohu být prospěšný, proto se na ní podílím," dodal. Schwarzenberg řekl, že doufá, že se Liškovi podaří se zelenými prosadit.

Topolánek: Je to naděje na nelevicovou vládu

"To, že vzniká nelevicový, hodnověrný, a přitom od ODS programově odlišný nový subjekt, je současně vznik určité konkurence pro ODS a současně naděje pro občany na nelevicovou vládu. Každopádně je to nový prvek ve hře,“ reagoval pro Právo na oficiální oznámení vzniku TOP 09 předseda ODS Mirek Topolánek. 

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Miroslav Kalousek

S Kalouskem odešla část lidovců

Kalousek program své nové strany TOP 09 představuje ve čtvrtek odpoledne. Poté ji odjede registrovat na ministerstvo vnitra.

S Kalouskem přešla do nové strany část lidovců, například Vlasta Parkanová nebo Pavel Severa. Z ODS pak poslanec František Laudát. Strana by měla být středopravicová, vyznávající konzervativní hodnoty.

Anketa

Jaký bude mít nová strana TOP 09 v říjnu volební výsledek? (pokud bude kandidovat samostatně)
0 - 2,9 %
30,4 %
3 - 4,9 %
11,5 %
5 - 10 %
42,2 %
10 a více
15,9 %
Celkem hlasovalo 26940 čtenářů.

Popularita Karla Schwarzenberga

Karel Schwarzenberg je dlouhodobě jedním z nejpopulárnějších českých politiků. Podle březnového průzkumu agentury STEM se Schwarzenberg v žebříčku nejpopulárnějších politiků umístil na druhém místě za Bohuslavem Sobotkou z ČSSD. Příznivě jej tehdy hodnotilo 47 procent respondentů.

Bývalý ministr zahraničí byl zároveň nejlépe hodnoceným členem Topolánkovy vlády. Na školní stupnici jej v květnu známkou 1 či 2 ohodnotilo 45 procent lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám