Hlavní obsah

ČSSD dál přitvrzuje. Obvinila ODS, že vstoupí do „hnědého klubu“

Právo, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Sociální demokraté po prohraných eurovolbách přitvrzují rétoriku vůči vítězné ODS. Stínový ministr zahraničí za ČSSD Lubomír Zaorálek občanské demokraty obvinil, že chtějí v Evropském parlamentu (EP) vstoupit do "hnědého klubu", po boku stran s extrémními názory. Zároveň strhal české předsednictví EU, které podle něj bylo neúspěšné.

Foto: Petr Horník, Právo

Lubomír Zaorálek na 35. sjezdu ČSSD

Článek

Pád české vlády uprostřed předsednictví přitom vyvolala sama ČSSD, za což sklidila vlnu kritiky.

ČSSD se ve čtvrtek rozhodla představit svůj program pro zahraniční politiku. Valnou část setkání s novináři ve Sněmovně ale zabrala kritika ODS a českého předsednictví EU. Ostře hovořil hlavně Zaorálek. Občanské demokraty obvinil, že mají lví podíl na "vytvoření špatného obrazu ČR“. A přidal kritiku toho, že ODS chce společně s britskými konzervativci vytvořit novou eurorealistickou frakci v EP.

Podle Zaorálka by měla být členem frakce i strana Lotyšsko za vlast a svobodu, která podle něj každoročně připomíná lotyšskou divizi SS. "Kam to kráčí? To je hnědý klub, kam vstoupí ODS,“ prohlásil Zaorálek.

"O Lotyších opravdu nic nevím, v tuto chvíli vyjednáváme s jednou litevskou stranou nikoli lotyšskou," odrazil útok šéf europarlamentního klubu ODS Jan Zahradil. "Ale hlavně musím říct, že jádrem té nové frakce je nejstarší demokratická politická strana na kontinentě, což je britská Konzervativní strana, a tím je naprosto jasně zaručen demokratický charakter tohoto klubu," sdělil Zahradil Novinkám.  

Rád bych viděl pana Zaorálka, jak říká příštímu britskému premiérovi panu Cameronovi, že je součástí nějakého hnědého klubu
Jan Zahradil

Podle něj by měl Zaorálek adresovat své výtky přímo předsedovi konzervativců Davidu Cameronovi. "Rád bych viděl pana Zaorálka, jak říká příštímu britskému premiérovi panu Cameronovi, že je součástí nějakého hnědého klubu. Ať mu to jde říct z očí do očí a jenom se před celou Evropou zesměšní."

Kritiku sklidilo i předsednictví 

Zaorálek ovšem nezůstal jen u kritiky nové frakce. Nit nenechal suchou ani na českém předsednictví EU. Podle Zaorálka jej provázela dezorganizace a chaos. "To je jádro toho, proč to předsednictví bylo neúspěšné,“ míní. Jeho stranický šéf Jiří Paroubek ale chvíli před tím hovořil o předsednictví jinak: "Bylo pro mě příjemným překvapením, protože se od něj nic nečekalo“.

Svůj díl dostal od Zaorálka i izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman. Srovnal ho se zesnulým rakouským populistou Jorgem Heiderem. "To jsou vlastně rasistické postoje. To je neštěstí, že se takový člověk stal členem izraelské vlády,“ řekl o Liebermanovi.

Proti rozšiřování NATO, proti radaru, pryč z Afghánistánu

Šéf Zahraničního výboru Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) pak konečně představil teze jeho strany pro zahraniční politiku. Pod nimi je přitom podepsán Zaorálek. Mezi strategickými cíli ČSSD je například nepodporovat další rozšiřování NATO, zabránit výstavbě radaru, připravit strategii odchodu českých vojáků z Afghánistánu.

Prioritou české zahraniční politiky by podle představ ČSSD měla být evropská politika na východní hranici EU. Sociální demokraté také chtějí zapojit Rusko do euro-atlantické bezpečnostní architektury. Strana chce také učinit kroky k zajištění jednotného působení vlády a prezidenta navenek.

Reklama

Výběr článků

Načítám