Hlavní obsah

Elitní jednotka Vojenské policie, známá jako SOG, končí

Vedení ministerstva obrany a Vojenské policie se zřejmě definitivně rozhodly zrušit ve stávající podobě Útvar speciálních operací Vojenské policie, známější pod anglickou zkratkou SOG. Reorganizaci Vojenské policie, která se dotkne SOG, potvrdilo večer i ministerstvo obrany.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr obrany Martin Barták

Článek

Několik desítek příslušníků této elitní jednotky se zkušenostmi ze zahraničních misí se podle zdrojů ČTK o práci bát nemusí, dostanou na výběr z několika možností, kde v armádě dál pracovat.

Změny v podobě a náplni práce jednotky, o které se veřejnost v posledních měsících dozvěděla především kontroverzní informace o údajné nedisciplinovanosti v Afghánistánu, ve středu ministr obrany Martin Barták projednával na uzavřeném jednání s poslanci sněmovního výboru pro obranu.

Výbor kromě toho také podpořil v pondělí vládou schválený materiál o zahraničních misích české armády pro rok 2010. Sněmovna o něm bude hlasovat v úterý.

Podle informací ČTK si budou moci nynější příslušníci SOG vybrat z několika možností, jak v armádě pokračovat. Budou moci nastoupit ke dvěma jiným součástem struktury Vojenské policie - ochranné službě nebo k nově zřizované zásahové skupině Vojenské policie.

Další možností pro ně bude nástup k 601. skupině speciálních sil, která by i v souvislosti s chystanými změnami měla v Praze nově zřídit jednu svou rotu. Bojovníci s výcvikem, jaký mají lidé ze SOG, podle všeho nebudou mít problém najít uplatnění například ani v policejním Útvaru rychlého nasazení (URNA).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám