Hlavní obsah

Bouře s kroupami na Znojemsku porážela stromy

Právo, tr, ei
Dyjákovičky

Bouře v noci na středu strhla v Dyjákovičkách na Znojemsku střechu rodinného domu o rozměru 13krát devět metrů na zaparkované auto, v Krkovicích zacpaly tající kroupy kanalizaci a voda zaplavila sklepy. V okolí Dyjákoviček spadlé stromy blokovaly vozovky, hasiči odčerpávali vodu z hřiště ve Chvalovicích.

Článek

Podle mluvčího jihomoravských hasičů Jaroslava Haida vítr vyvracel také stromy. Vzrostlý topol o průměru 60 centimetrů hasiči pořezali a uklidili ze silnice v Dyjákovičkách, strom vyvrácený do poloviny vozovky odklízeli v Derflicích.

V těchto i v okolních obcích hasiči odklidili z vozovek na deset spadlých stromů a velkých ulomených větví. Na likvidaci následků noční bouřky přijelo pět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.

Bouřka řádila také severněji, na Brněnsku. Na železniční trati v Rosicích blokoval provoz vyvrácený strom, vlak nemohl vůbec projet nádražím. Po 40 minutách mohutný kmen rozřezali a odstranili hasiči.

Foto: Jiří Eisenbruk, Právo

Zootechnik Jaromír Mihalík ve Vrbovci ukazuje kroupy. V pozadí kroupové závěje.

Kromě škod na komunikacích silná bouře s krupobitím ničila také zemědělskou úrodu. Na pospas živlu tak padlo na sto hektarů cukrovky, stejná plocha kukuřice a 150 až 200 hektarů pšenice ozimé. Potvrdil to agronom Agrodružstva Vrbovec Tomáš Raška.

Bouřky a intenzivní větry s sebou přinesla v úterý na české území studená fronta. Podle meteorologů by celý týden měly provázet deště, přeháňky a místy bouřky. Ve čtvrtek bude ještě dout vítr o intenzitě 80 kilometrů v hodině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám