Hlavní obsah

Poslanci kouření v restauracích nezakázali, nechali to na provozovatelích

Novinky, Jaroslav Soukup
Praha
Aktualizováno

Poslanci ve středu schválili zákon, který má omezit kouření v restauracích. Ze tří navržených podob vybrali tu nejmírnější, která nechává na provozovateli zařízení, zda jeho podnik bude kuřácký, nekuřácký či bude nabízet obě eventuality. Zákon by měl začít platit od července 2010.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Článek

Ve hře přitom byly i dva tvrdší návrhy, přičemž jeden předpokládal úplný zákaz kouření v restauračních zařízeních. Nakonec se zákonodárci přiklonili k nejmírnějšímu návrhu, který nechává na provozovateli, aby si určil, zda se v jeho podniku bude kouřit či nikoliv.

Pokud se rozhodne pro variantu, že podnik bude určen pro kuřáky i nekuřáky, budou muset být obě skupiny odděleny. Do které skupiny bude podnik patřit, bude určovat příslušná nálepka. Zákon nyní poputuje do Senátu a v případě schválení jej dostane k podpisu prezident Václav Klaus.

Jeden z předkladatelů, poslanec ODS Boris Šťastný, označil zákon za unikátní, neboť ve většině zemí západní Evropy platí úplný zákaz kouření v restauracích, přesto se jej rozhodl podpořit. Pro hlasovalo 109 zákonodárců, proti bylo 31.

Některé evropské země kouření v restauracích úplně zakázaly

Z členských zemí EU platí zatím úplný zákaz kouření v pohostinských zařízeních například v Británii, ve Švédsku, ve Finsku, ve Francii či ve Slovinsku. V Evropě platí zákaz také v Chorvatsku a Černé Hoře.

V Česku se nesmí kouřit ve veřejných budovách, ve vlacích, na nádražích a zastávkách. Kouření v restauracích je omezeno. Podle statistických údajů kouří čtvrtina Čechů.

Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) zemře každý rok na následky kouření více než pět miliónů lidí.

Anketa

Souhlasíte s rozhodnutím poslanců, aby si restaurace samy určily, zda budou nekuřácké?
Ano
35,6 %
Ne, ať je kouření všude povoleno
2,6 %
Ne, ať je kouření všude zakázáno
61,8 %
Celkem hlasovalo 17862 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám