Hlavní obsah

ČSSD jde Langerovi po krku kvůli „Krvavému Felixovi“

Právo, Novinky, Jiří Ovčáček

ČSSD zahájila další tažení proti exministrovi vnitra Ivanu Langerovi (ODS). Ten jí leží dlouhodobě v žaludku. Nyní ho vyzvala k odchodu z politiky kvůli tomu, že v místnosti přiléhající jeho ministerské pracovně nechal vyvěsit obraz obávaného zakladatele ruské Čeky Felixe Edmundoviče Dzeržinského.

Foto: Dospiva Jakub, ČTK

Poslanci ČSSD David Rath (vpravo) a František Bublan kritizovali exministra vnitra Ivana Langera.

Článek

Langera chce ČSSD potrápit také přes kontrolní výbor Sněmovny. Ten požádá, aby prověřil hospodaření ministerstva vnitra za dobu, kdy mu šéfoval. 

„Náš poslanecký klub je pobouřen tím, co se zjistilo. Poté, co si nechal zrekonstruovat pracovnu, tak si navíc do části, která přiléhá této pracovně, pověsil obraz masového vraha Felixe Edmundoviče Dzeržinského,“ řekl na středeční tiskové konferenci v dolní komoře místopředseda poslanců ČSSD David Rath.

Foto: Profimedia.cz

Felix Edmundovič Dzeržinskij

Poukázal na to, že byl Dzeržinskij zakladatelem obávané Čeky, která se přerodila ve stalinskou NKVD. „On byl otcem těch nejhorších represivních složek,“ sdělil Rath. Podotkl, že Dzeržinskij měl přezdívku „Krvavý Felix“. Langer podle něj obraz vyvěsil promyšleně a cílevědomě. Rath míní, že Langer Dzeržinského obdivuje a hledá v něm inspiraci.

Vyzýváme Ivana Langera, aby opustil politiku, aby odešel z veřejného života, aby se omluvil
David Rath

Podle Ratha je to srovnatelné, jako kdyby si Langer pověsil na zeď obraz velitele SS Heinricha Himmlera. „Vyzýváme Ivana Langera, aby opustil politiku, aby odešel z veřejného života, aby se omluvil,“ prohlásil Rath.

Informaci o obrazu Džeržinského přitom podle serveru iHNed.cz prozradil právě Rathovi současný ministr vnitra Martin Pecina, kterého do Fischerovy vlády jako nestranického odborníka nominovala právě ČSSD. 

Exministr vnitra za ČSSD František Bublan doplnil, že za jeho působení obraz na vnitru nevisel a ani nevěděl, že je zde uschován. Poukázal také na to, že v Rusku nyní řeší, zda vrátit sochu „Krvavého Felixe“ na moskevské náměstí před nechvalně známou Ljubljankou. V souvislosti s Langerovým počinem v tom vidí symboliku.

Šéf bezpečnostní komise ČSSD Jeroným Tejc se pak pustil do Langera kvůli rekonstrukci jeho ministerské pracovny za zhruba 20 miliónů korun. A pohrozil Langerovi kontrolním výborem Sněmovny. „Chceme kontrolní výbor požádat o prověření hospodaření ministerstva vnitra za dobu působení Ivana Langera,“ uvedl.

Felix Edmundovič Dzeržinskij

- narozen se 11. září 1877 ve Vilniusu

- ruský revolucionář a sovětský politik polského původu

- zakladatel a velitel obávané ruské Čeky, faktické předchůdkyně pozdějšího GPU (tajná služba) a pozdější NKVD a posléze KGB

- blízký spolupracovníka Vladimíra Iljiče Lenina

- strůjce mnoha masových vražd a bolševických represálií během Ruské občanské války v letech 1917 až 1922, během nichž zahynulo několik set tisíc lidí

- mezi bolševiky byl přezdíván jako Železný Felix nebo Krvavý Felix

- v letech 1919–1923 působil ve funkci lidového komisaře vnitra a dopravy

- zemřel v roce 1926 v Moskvě

Tejc také připomněl Langerova slova, která pronesl v únoru před zahájením schůze Sněmovny u řečnického pultíku, a která zaznamenaly mikrofony. Uvedl tehdy, že obnovuje vojska ministerstva vnitra. Šlo tehdy o humornou reakci na skutečnost, že při zahájení schůze Sněmovny, byl sál téměř prázdný. Později i Langer vysvětlil, že šlo o žert. „V kontextu s dnešním zjištěním myslím, že o humoru rozhodně hovořit nelze,“ míní ovšem Tejc.

Reklama

Výběr článků

Načítám