Hlavní obsah

V zahraničí je vězněno na 700 Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká diplomacie eviduje po světě k prosinci 2008 celkem 689 Čechů ve vazbě a ve vězení. Z toho je zadrženo 75 českých občanů za drogové delikty. Ministerstvo zahraničí o tom ve středu informovalo na tiskové konferenci k začátku letní turistické sezony.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Článek

Nejvíc Čechů, celkem 156, je v rakouských věznicích. Následuje Španělsko s 91 Čechy za mřížemi a Německo se 77. V USA je to 75 lidí.

Letos navíc registruje ministerstvo zahraničí dalších 22 nových případů pašování drog občany ČR. Například na Slovensku letos přibyly čtyři případy, po dvou pak v Ekvádoru a v Peru.

Slovenští celníci například zadrželi v březnu na nádraží v Bratislavě českého občana, který převážel kilogram amfetaminu. Droga měla údajně hodnotu až 300 000 eur (asi osm miliónů korun). Soud ho poslal do vazby, hrozí mu až 20 let vězení.

Počet Čechů, které ve světě zadrží policie nebo jsou vězněni, v posledních letech stoupal. Zatímco v roce 2005 to bylo 869 lidí, o rok později 999 a v roce 2007 už 1093 Čechů. Tato čísla však vypovídají jen o počtu zadržených či vězněných, které eviduje české ministerstvo zahraničí.

Statistika tak může být mnohem vyšší, protože ne o všech případech se čeští konzulové dozvědí. Podle odhadu MZV z roku 2004 může být skutečný počet i více než pětkrát vyšší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám