Hlavní obsah

Česko má další dva případy prasečí chřipky

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

V Česku byly potvrzeny další dva případy mexické chřipky. Jde o muže a ženu z Prahy, kteří přicestovali ze Spojených států. Na svých webových stránkách to ve středu uveřejnilo ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Juan Carlos Ulate , Reuters

Článek

Pozitivně testovanými jsou dospělé osoby, které přicestovaly z amerického Chicaga a New Yorku. V prvním případě jde o ženu z Prahy, která se vrátila do České republiky 5. června. Protože měla zdravotní obtíže, po dvou dnech vyhledala lékařskou péči.

Ve druhém případě jde o muže z Prahy. Ten přiletěl ze Spojených států  8. června a lékařské ošetření vyhledal okamžitě po návratu. Výskyt viru  A/H1N1 potvrdila Národní referenční laboratoří pro chřipku Státního zdravotního ústavu. Oba nakažení jsou v domácí izolaci.

Lékaři nyní zjišťují nejbližší spolucestující obou nakažených. Rodinné příslušníky již lékaři vyšetřili, přičemž na výsledky se nyní čeká.

V České republice se prozatím vyskytly čtyři případy prasečí chřipky. Prvním pacientem v Česku, u něhož byla potvrzena nákaza virem A/H1N1, byl pilot ČSA, který se nakazil při pobytu v New Yorku. Druhou nakaženou byla žena, která přicestovala z americké Arizony.

Podle úterních statistik vyhledalo doposud v ČR lékařskou péči v souvislosti s podezřením na prasečí chřipku 193 osob. Lékaři v souvislosti s novým výskytem hovoří o "izolovaných případech importované infekce". Situace je řešena standardním postupem.

Virem prasečí chřipky se dle údajů WHO zatím nakazilo přes 26 tisíc lidí v 73 zemích světa, 140 lidí na následky nemoci zemřelo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám