Hlavní obsah

Přes 19 tisíc motoristů přišlo na jeden rok o řidičák

Právo, Jiří Novotný

O řidičský průkaz na jeden rok přišlo kvůli dosažení dvanáctibodové hranice už 19 032 řidičů. V centrálním registru pak bylo k 31. květnu evidováno dalších 618 044 řidičů, kteří se dopustili přestupku či trestného činu, za které nasbírali trestné body započítávané do bodového hodnocení.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nějaký ten bod má tak v České republice na svém kontě každý sedmý řidič a každá dvacátá osmá řidička. Drtivá většina žen si ale za volantem vede mnohem disciplinovaněji než muži.

Ve srovnání s dubnem přibylo 2993 obodovaných motoristů. Přitom za rok jízdy bez odhaleného přestupku si až čtyři body v květnu odepsalo 45 934 lidí. Za posledních třináct měsíců byly až čtyři body odečteny celkem 512 553 řidičům.

„Je zřejmé, že přes 88 procent řidičů, kteří v minulosti obdrželi nějaký bod, se už dále nedopouští přestupků a trestných činů, zařazených do bodového hodnocení,“ zdůrazňuje ministerstvo dopravy v nejnovější informaci o stavu bodového systému v ČR.

Ve vážném ohrožení

Někteří řidiči jsou ovšem nepoučitelní. Proto je řidičák dalších 27 202 lidí ve vážném ohrožení, protože k 31. květnu už za přestupky nasbírali více než sedm bodů. Není tedy divu, že stoupá počet těch, kteří obětují šest tisíc korun za možnost odepsat si tři body jednodenním školením bezpečné jízdy na autodromu v Mostě. Od loňského 1. září, kdy to bylo zavedeno, využilo zmíněné šance celkem 1014 řidičů.

Podle novely zákona č. 247 o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel si ale mohou školením odepsat tři body jenom řidiči, kteří nemají v registru více než deset bodů a nespáchali žádný závažný dopravní přestupek, oceněný šesti či sedmi body.

Všichni účastníci školení musejí do Mostu přijet vlastním autem. Každý z nich si pak vyzkouší, jak zvládnout smyk, co dělat s plynem, spojkou a volantem, když námraza či voda začne auto vynášet ze silnice. Nakonec instruktor vyhodnotí, jak si řidič při praktickém výcviku vedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám