Hlavní obsah

Přes týden se bude ochlazovat, od víkendu začnou vedra

Novinky, jim

Poměrně teplé počasí tento týden budou narušovat deště a bouřky, koncem týdne se bude ochlazovat, k čemuž přispěje i čerstvý vítr. Slunečné dny lze očekávat o víkendu, který nastartuje tropické počasí příštího týdne.

Článek

"V České republice se momentálně setkáváme s tzv. frontálním rozhraním, které odděluje chladnější severozápadní vzduch od toho teplejšího nad jihovýchodní Evropou. U nás se to celý týden bude projevovat tím, že máme na Moravě a ve Slezsku teploty o čtyři stupně Celsia vyšší než v Čechách,“ sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

V úterý se teploty v Čechách pohybovaly mezi 20 až 24 stupni Celsia, zatímco na Moravě a ve Slezsku dosahovaly až 28 stupňů. Odpoledne přechází přes území fronta, která přináší bouřky. Zejména na východě mohou být intenzivní.

Přeháňky a bouřky se budou nadále ojediněle vyskytovat v ranních hodinách na Moravě a ve Slezsku i ve středu, odpolední teploty by však neměly klesnout pod 22 stupňů a v Čechách pod 20.

O víkendu se oteplí a ubude oblačnosti

Teploty budou nadále klesat po celém území také v průběhu čtvrtka, na většině území budou ochlazení provázet déšť nebo přeháňky. Průměrné denní teploty budou kolísat v Čechách mezi 18 až 22 stupni, na východě v intervalu 20 až 24 stupňů. Pocitovou teplotu navíc sníží čerstvý vítr v nárazech dosahujících až 80 kilometrů v hodině. 

Pátek by měl být opět převážně oblačný na většině Česka s dešťovými přeháňkami, odpolední teploty v Čechách klesnou 16 až 20 stupňů, na Moravě a ve Slezsku dosáhnou asi 22 stupňů.

"Dobré zprávy na víkend: to by mělo začít oteplovat a oblačnosti ubývat. Mělo by být převážně polojasno, dešťové přeháňky budou jen při přechodně zvětšené oblačnosti v odpoledních a večerních hodinách,“ podotkla Honsová.

V sobotu v odpoledních hodinách budou teploty kolem 20 až 25 stupňů, v neděli dosáhnou až 27. Od pondělí a úterý se začne hlásit tropické počasí, rtuť teploměru se vyhoupne až na 30 stupňů Celsia. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám