Hlavní obsah

Udání anonyma vrátilo na scénu kauzu České pivo

Právo, Jakub Troníček
Praha

Kvůli možné manipulaci provedlo Vrchní státní zastupitelství v Praze v uplynulých týdnech hloubkovou kontrolu zhruba devítiletého vyšetřování případu spjatého s krachem Investiční a poštovní banky (IPB), známého jako České pivo. Reagovalo tak mj. na udání anonyma, podle kterého chce dozorový státní zástupce Ladislav Letko a vedení vrchního státního zastupitelství případ, ve kterém jsou stíháni manažeři japonské banky Nomura i samotné IPB, smést ze stolu.

Článek

„Za to mají tito státní zástupci slíbené tučné odstupné,“ napsal doslova anonym v dopise, který má Právo k dispozici. Letka jako jediného přitom výslovně jmenuje.

Za to mají tito státní zástupci slíbené tučné odstupné.
Anonym zaslaný na Vrchní státní zastupitelství

Mluvčí vrchního státního zastupitelství Irena Válová však v pondělí Právu sdělila, že kontrola dopadla jednoznačně: vyšetřování nikdo nezákonně neovlivňoval. Naopak podle ní Letko čelí v souvislosti s kauzou dlouhodobému tlaku. „Výsledek je, že ve věci nedošlo k žádnému nestandardnímu postupu ani ke změně právního názoru za celou dobu trvání vyšetřování,“ konstatovala mluvčí.

„Jde o doslova brutální nátlak na rozhodnutí státního zástupce, jaký nemá obdoby,“ poznamenala v reakci na anonym Válová a dodala: „Vyplývá z toho, že pokud státní zástupce nerozhodne tak, jak si anonym přeje, je zkorumpovaný.“

Jde o brutální nátlak na rozhodnutí státního zástupce. Vyplývá z toho, že pokud nerozhodne tak, jak si anonym přeje, je zkorumpovaný.
Irena Válová, mluvčí Vrchního státního zastupitelství

Podle Válové každopádně zatím žádné rozhodnuté v kauze nepadlo. „Státní zástupce stále studuje spis, jež je velikostí a rozsahem srovnatelný s podobně složitými ekonomickými případy,“ uvedla mluvčí s tím, že současně se spis kompletuje.

Před osvobozením stíhaných však nedávno varovala i Československá obchodní banka (ČSOB), která po krachu IPB převzala a nyní si nárokuje odškodné 24 miliard za prodej společnosti České pivo japonskou bankou Nomura.

„Dostala jsem informaci, že by mělo v nejbližších dnech být zastaveno trestní stíhání vyšetřovaných osob, a to přesto, že byly naplánovány a doposud nebyly provedeny klíčové důkazy, mimo jiné i výslech svědka v Kanadě,“ řekla např. začátkem května Rádiu Česko právní zmocněnkyně ČSOB Hana Marvanová.

Do stíhání chtěl zasahovat Tlustý

Japonská banka Nomura vlastnila před krachem IPB 46 procent jejích akcií. Jako pojistka této investice vznikla po dohodě Nomury a IPB společnost České pivo, která zakoupila akcie českých pivovarů Plzeňský Prazdroj, Radegast a Velkopopovický Kozel.

Na nákup akcií tehdy půjčila IPB zhruba sedm miliard korun a Nomuře byly vystaveny směnky. Za ty pak Nomura později zaplatila už bezcennými akciemi IPB a České pivo následně japonská banka prodala za 24 miliard korun jihoafrické společnosti South African Breweries.

Český stát se přitom už pokusil zajistit manažerům Nomury beztrestnost, konkrétně koncem roku 2006 tehdejší ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS). U příležitosti podepsání dohody o narovnání s Nomurou totiž slíbil, že požádá prezidenta Václava Klause o milost pro bývalé vedení banky.

Klaus ale prohlásil, že ji manažerům japonského finančního obra nedá. Podobně se zachovali i státní zástupci, kterým Tlustý coby ministr financí zaslal dopis, ve kterém konstatuje, že česká republika se již celou transakcí necítí poškozena, a ke stíhání manažerů Nomury tak není důvod.

Reklama

Výběr článků

Načítám