Hlavní obsah

Praha zvolila Andreu, ta ale měla namále

Novinky, Jaroslav Soukup
Praha

Kandidátka ODS do Evropského parlamentu Andrea Češková, jejíž tvář na bilboardech před volbami zaplavila Prahu, může slavit. Do Bruselu a Štrasburku se dostala. O křeslo se úspěšně ucházela na devátém místě kandidátky a její kampaň zejména v Praze zastínila mnohé výše postavené kolegy. Nechybělo ale mnoho a sličná advokátka by zůstala jen náhradnicí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Andrea Češková na povolebním bilboardu děkuje voličům za jejich hlasy.

Článek

Billboardy a plakáty s heslem "Praha volí Andreu", z nichž se na potenciální voliče usmívala doposud prakticky neznámá advokátka, doslova zaplavily hlavní město, podobně jako plakáty Olgy Zubové z Demokratické strany zelených.

Sedmatřicetiletá Češková však měla v konečném součtu hlasů namále. Stačilo, aby dosavadní europoslanec a desítka na kandidátce sexuolog Jaroslav Zvěřina získal o zhruba tři tisíce preferenčních hlasů více a právničku by přeskočil. Že nešlo o nereálný výsledek, dokládají volební výsledky.

Zvěřina obdržel v rámci ODS třetí nejvyšší počet preferenčních hlasů za suverénním vítězem Evženem Tošenovským (104 737 preferenčních hlasů) a lídrem kandidátky Janem Zahradilem (65 731). Pražského sexuologa zakroužkovalo 34 194 voličů. Češková se oproti tomu mohla pochlubit "pouze" 14 477 preferenčních hlasů, z nichž více než polovinu získala v Praze.

Spekulace o vlivu starosty Jančíka

Pokud by se Zvěřina dostal na 37 tisíc hlasů, splnil by podmínku pro posun v rámci kandidátky. To upravuje klauzule, podle níž musí být preferenční hlasy alespoň pět procent celkového počtu obdržených hlasů. Zvěřina se přitom vyšplhal pouze na 4,6 procenta.

Posun v rámci kandidátky se podařil pouze Tošenovskému, který svými bezmála 105 tisíci preferenčními hlasy přeskočil Zahradila. Tošenovského přitom na kandidátce zakroužkovalo přes 14 procent lidí, kteří dali hlas ODS.

V souvislosti s Češkovou a masivností její kampaně se spekulovalo o jejích vazbách na starostu pražské páté městské části Milana Jančíka. Ten má pověst kontroverzního muže a v minulosti se dostal do sporu s částí občanských demokratů v Praze 5. 

Češková se stane jednou ze čtyř českých žen, které budou v nadcházejících pěti letech zasedat v Evropském parlamentu. Kromě ní byla zvolena také dosavadní lidovecká europoslankyně Zuzana Roithová. Čtveřici pak doplňují Zuzana Brzobohatá spolu s Olgou Sehnalovou, které kandidovaly za ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám