Hlavní obsah

Vláda odklepla plán zahraničních armádních misí pro příští rok

– Praha • Aktualizováno

Vláda premiéra Jana Fischera v pondělí schválila návrh zahraničních misí české armády pro rok 2010. ČTK to řekl zdroj z ministerstva obrany. S působením českých vojáků především v Kosovu a Afghánistánu ještě bude muset vyslovit souhlas parlament.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr obrany Martin Barták.

Článek

Plán misí měl kabinet na programu již minulý týden. Tehdy projednávání dokumentu ministerstva obrany přerušil, aby bylo k tématu možné vést další jednání.

"Klíčové slovo bylo redukce a koncentrace," poznamenal Fischer s tím, že schválení materiálu je dobrým vstupem do jeho podvečerního jednání s generálním tajemníkem NATO Jaap de Hoop Schefferem v Bruselu. Mise mají podle něho zajištěné financování, politickou podporu a jsou i dobře vyjednány mezi resorty.

Vojáci chtějí příští rok vyslat 550 vojáků do mise KFOR v Kosovu a 535 do mise ISAF v Afghánistánu. Jednotlivci pak mají působit v dalších především pozorovatelských mezinárodních misích, například dva důstojníci v Čadu a další na Sinajském poloostrově. ČSSD požadovala snížení počtu lidí v Afghánistánu.

Ministr obrany Martin Barták zdůraznil, že počtem do 535 vojáků v Afghánistánu a důrazem na obnovu země vyšlo ministerstvo ČSSD vstříc. "Původní vnitroresortní dokumenty počítaly až s 600 vojáky," podotkl ministr. S plány na podobu misí byli seznámeni i představitelé KDU-ČSL a Strany zelených a také prezident Václav Klaus jako vrchní velitel ozbrojených sil.

Ministerstvo obrany by chtělo projednat mise ještě v červnu. Je proto možné, že dojde ke svolání mimořádné schůze Sněmovny. Resort totiž opakovat situaci z loňského roku, kdy se o prodloužení misí pro letošek schvalovalo až bezprostředně před hraničním termínem, po němž by se museli vojáci vrátit zpět do Čech.

ČSSD tehdy blokovala vládní návrh na prodloužení zahraničních misí kvůli zrušení zdravotnických poplatků. Prodloužení misí bylo nakonec schváleno až letos v únoru. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám