Hlavní obsah

Politologové: volby ukázaly posilování nejsilnějších stran a absenci osobností

• Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Soukup

Víkendové volby do Evropského parlamentu poznamenala podle politologů nízká volební účast i vyostřená předvolební kampaň. Překvapením jsou podle nich mizivé zisky neparlamentních stran a také neúspěch Strany zelených.

Článek

Podle politologa Jana Kubáčka se ukázalo, že obě nejsilnější strany - ODS a ČSSD - již mají vyhraněné voličské tábory a dokážou přilákat své stabilní voliče.

Kubáček má za to, že "určitá paranoia, která se začala objevovat ke konci, si spolu s nevybíravými útoky vybrala svoji daň. Odradilo to takové ty nepevné, lavírující, do poslední chvíle nerozhodnuté  voliče," myslí si politolog. Připomněl zejména tvrzení Jiřího Paroubka, že na mítinku ČSSD dojde ke zranění některého z návštěvníků.

Zatímco v minulých evropských volbách propadlo kolem 12 procent hlasů, letos jich propadla téměř čtvrtina
politolog Tomáš Lebeda

Politolog Tomáš Lebeda se naproti tomu domnívá, že vyostřená kampaň spíše přispívá k volební účasti. "Kdyby ta kampaň nebyla tak vyostřená, tak těch voličů přijde ještě méně. Lidem se to nemusí líbit, ale je to přesně to, co je nakonec zvedne ze židle, aby k těm volbám přišli," tvrdí Lebeda.

Podzimní volby budou jiné

Kubáček ani Lebeda nepřeceňují nynější výrazný náskok ODS před sociálními demokraty. "Náskok ODS nad ČSSD je v těchto evropských volbách poměrně markantní, ovšem z hlediska české politiky až zas tak moc neznamená, protože ve volbách do Sněmovny lze očekávat účast minimálně dvojnásobnou a ta by za těchto okolností hrála spíše ve prospěch ČSSD," myslí si Lebeda.

"To že například voliči sociální demokracie dorazili v mnohem menším počtu, je svým způsobem výsledek práce té politické strany, která nedokáže své voliče přesvědčit, aby k volbám přišli," dodal politolog.

Kampaň před podzimními volbami do Sněmovny bude podle politologů zacílena zejména na nerozhodnuté voliče. "Bude tvrdá a mnohem patetičtější, taková osudová a bude se snažit přesvědčit právě takové ty středové voliče, že tentokrát musí přijít k volbám, protože je to zásadní," dodal Kubáček.

Zelení nad propastí

Kubáčka i Lebedu překvapily nízké zisky některých neparlamentních uskupení. "Nikdo, snad s výjimkou paní Bobošíkové, se nedokázal té pětiprocentní hranici přiblížit," připomněl Lebeda.

Malým uskupením uškodila podle něj především roztříštěnost a absence výraznějších osobností. Nebývalé je také množství propadlých hlasů, které obdržely strany a hnutí, které ve volbách neuspěly.

"Zatímco v minulých evropských volbách propadlo kolem 12 procent hlasů, letos jich propadla téměř čtvrtina," připomněl Lebeda s tím, že naopak dále posilují dvě nejsilnější strany, tedy ODS a ČSSD.

Těžké časy zřejmě čekají Stranu zelených. "Výsledek zelených je pro řadu voličů signál, že budou velice opatrní, zda jim dají svůj hlas při volbách do Sněmovny. Ten opakovaný neúspěch v krajích a nyní v Evropském parlamentu může definitivně znamenat jejich konec na české politické scéně. Pravděpodobnost, že se jim na podzim podaří získat pět procent, je velmi malá," odhadl Lebeda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám