Hlavní obsah

To nebyly ani polovolby, ale čtvrtvolby, řekl smutný Klaus

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rosice

Prezident Václav Klaus v pondělí uvedl, že u něj výsledky víkendových voleb do Evropského parlamentu vyvolaly smutek. Vadí mu, že se k urnám dostavilo málo voličů. Opravil proto svůj předchozí výrok o "polovolbách", eurovolby nově označil za "čtvrtvolby".

Foto: Miroslav Homola, Právo

Prezident Václav Klaus s manželkou Livií v Rosicích

Článek

"Volby jsou volby a voliči rozhodli tak, jak rozhodli,“ řekl Právu k výsledkům voleb prezident, který je právě na třídenní návštěvě Jihomoravského kraje.

"Ještě v podvečer, když se ukazovala pětadvacetiprocentní účast, jsem měl jakousi naději, že to bude celkově vyšší. Ovšem po skončení mohu říci, že to nebyly polovolby, jak jsem si myslel, ale čtvrtvolby,“ komentoval neúčast voličů Klaus v Rosicích u Brna.

Volby do Evropského parlamentu v České republice vyhrála ODS se ziskem 31,4 procenta hlasů. Za ní následuje ČSSD s 22,4 procenta. Komunisté získali 14,18 procenta hlasů. Pětiprocentní hranici překračují ještě lidovci s 7,64 procenta. Ze stran zastoupených ve Sněmovně se do EP nedostali zelení. [celá zpráva]

Jak Klaus uvedl, dalo se předpokládat, že se prosadí především stabilizované politické strany. Na dotaz, co říká neúspěchu seskupení Libertas, uvedl, že je to pro mnoho voličů neznámé slovo, neznámá zkratka a neznámé seskupení. Neúspěch Strany zelených odmítl komentovat zcela. "Vypadalo by to jako škodolibost,“ řekl Klaus.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám