Hlavní obsah

Bursík po volebním debaklu nabídne křeslo předsedy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda Strany zelených Martin Bursík po volebním debaklu své stran nabídne na pondělním jednání předsednictví strany svou funkci. Strana v eurovolbách získala dvě procenta hlasů. Nejenže tedy nezískala europoslance ale srazilo jí to naděje, že uspěje v podzimních volbách do Sněmovny.

Foto: Eva Kořínková, ČTK

Předseda SZ Martin Bursík

Článek

"Je to velmi špatný výsledek. V politice to není tak, že by se jenom vyhrávalo. Je potřebné také umět prohrávat a teď si to zažíváme," řekl. Pro jeho stranu hlasovalo 48 621 lidí.

Podle Bursíka za výsledek může malá pozornost domácích voličů, kterou věnují volbám do Evropského parlamentu, i to, že strana působila na veřejnosti nejednotně. Zároveň ujistil, že z politiky "neutíká", ale je připraven opět kandidovat, pokud o to bude zájem. Kdo by ho mohl ve funkci nahradit, nechtěl spekulovat.

Od zelených se před volbami oddělila část rebelů, kteří si založili vlastní stranu - Demokratickou stranu zelených. Počet hlasů, který tento subjekt dostal, byl mizivý - pouhých 0,62 procenta. DSZ reprezentuje například Olga Zubová.

Reklama

Výběr článků

Načítám