Hlavní obsah

Počet lidí s rakovinou se ztrojnásobí

Právo, Václav Pergl

Do roku 2030 by měl trojnásobně stoupnout výskyt nádorových onemocnění na celém světě. Medicína sice už umí řadu nemocí vyléčit, ale riziko onkologických onemocnění přesto rychle narůstá.

Foto: Judita Thomová, ČTK

Profesor Luboš Petruželka u tomografu

Článek

„Není důvod se domnívat, že v ČR by tomu bylo jinak,“ řekl Právu Luboš Petruželka, přednosta Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Že ve světě o tolik stoupnou nádorová onemocnění, zaznělo na největším onkologickém kongresu, který se začátkem června konal v USA. Zúčastnilo se ho 30 000 onkologů ze 100 zemí světa. Petruželka byl mezi nimi.

V ČR ročně nyní nově onemocní rakovinou zhruba 70 000 lidí a 28 000 osob na tuto nemoc zemře. Podle prognózy tato čísla mají stoupnout trojnásobně.

„Důvod zvýšení je v tom, že populace stárne a výskyt zhoubných nádorů je právě u ní nejčastější. Medicína dnes umí řadu nenádorových nemocí vyléčit, tím se stále více lidí dožívá vyššího věku a riziko rakoviny rychle stoupá,“ uvedl profesor.

Dalším důvodem jsou preventivní programy na vyhledávání onkologicky nemocných, kdy se podaří zachytit nádor v raném stadiu, kdy je ještě plně léčitelný. I to zvyšuje počty onkologicky nemocných, na druhé straně přispívá k tomu, že se na rakovinu umírá méně.

Důvod zvýšení je v tom, že populace stárne a výskyt zhoubných nádorů je právě u ní nejčastější.
Luboš Petruželka, přednosta onkologické kliniky

Podle profesora Petruželky by politici měli na předpokládaný růst počtu onkologických onemocnění myslet a vytvořit v předstihu předpoklady – finanční i diagnostické – pro úspěšnou léčbu.

Jen cílená léčba

Na zmíněném kongresu byl přijat i koncept adresné péče o každého nemocného se zhoubným nádorem. Znamená, že pacient nejen dostane správnou léčbu ve správnou dobu, ale lékaři musejí individuálně přistupovat ke každému pacientovi, a to dokonce v každém stadiu nádorové choroby.

„Už před rozhodnutím léčby bychom měli mít tzv. molekulární nebo genetický popis nádoru a na jeho základě rozhodnout o léčbě. To se již částečně děje. Jde o vyšetření tzv. ras mutace, což je jedna porucha v genové sekvenci a ta pomůže k odhalení léků, které jsou pro pacienta neúčinné,“ řekl profesor.

Tato individualizace léčby by měla vést i k drastické redukci nákladů na léčbu. Výběr a zahájení léčby bez určení molekulárních biomarkrů nebude v budoucnu možné, a jak řekl profesor, povede k ukončení necíleného podávání cílené léčby.

Například bylo zjištěno, že u nemocných s nádorem tlustého střeva a konečníku, kde se vyskytuje uvedená genová porucha, je nyní používaná cílená molekulární léčba ve 40 % neúčinná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám